Brother MFC-9460CDN

Drukarka dostępna w sieci HSWro (niedostępna w sieci Guest). Można śmiało korzystać - koszt druku jest znikomy, materiały eksploatacyjne kupujemy z budżetu Hackerspace.

Sterowniki:

• Windows 10/11: instalują się same przez auto-discovery, ale są kiepskie, lepiej użyć oficjalnego sterownika od Brothera
  • Linux: Działa bez dodatkowych zabiegów, wykrywa się po sieci (testowane na Ubuntu 22.04)
  • macOS: TBD

Dokumentacja na stronie Brothera: MFC-9460CDN | Polska | Brother support website

Pasujący model kaset z tonerem: TN-320 (standardowe), TN-325 (wysoka wydajność). Ostatnim razem zamawiałem tonery firmy Activejet - trochę droższe, ale marka pewniejsza, niż no-name.

Drukarka podarowana Hackerspace’owi przez dobrego człowieka ze śmieciarki (Mateusz Kilarski).

3 Likes

Lechu wyczaił, że w kolorowej drukarce Brother jest trochę problem z niebieskim kolorem - może fuser, może coś innego. Trzeba by to ogarnąć - ale prośba, że nie dłubać tam na chama, tylko najpierw się doedukować, bo bardzo nie chciałbym, żeby ktoś tę drukarkę doprowadził do stanu gorszego niż jest teraz (czyli prawie w 100% sprawna). Z tego, co zauważyłem, to na szufladzie z tonerami jest sporo nasypanego niebieskiego tonera od góry, to może być jakiś trop?

Jeśli ktoś będzie wykonywał jakieś czynności serwisowe na drukarce - prośba, by logował je poniżej.

• Linux: TBD

Testowałem tę drukarkę przedwczoraj - po prostu wykrywa się po sieci i działa od razu (Ubuntu 22.04).

Wydaje mi się tylko, że kiedy wchodzi w głębokie uśpienie to wybudzić się ją daje już tylko guzikiem.

Dopisz to w poście powyżej (możesz edytować - w tej sekcji jest włączony tryb wiki).

Jak będziesz w HS, możesz spróbować wyklikać z menu albo interfejsu webowego, żeby nie usypiała sieci - bo obecnie rzeczywiście pokazuje komunikat “Deep Sleep / Fax Only”.

Swoją drogą - czy po spejsowej linii pseudotelefonicznej da się odbierać faksy? /hj

1 Like

Added drukarka

W razie co - instrukcja serwisowa: https://www.laserexpressinc.com/manuals/Brother/brother-dcp-9055cdn-9270cdn-mfc-9460cdn-9465cdn-8560cdw-9970cdw-service-manual.pdf

Czynności serwisowe do wykonania w pierwszej kolejności:

1. Clean the corona wire | Brother

2. Sprawdzić, czy po zamianie dwóch kaset z tonerami miejscami (np. niebieski/czarny) problem podąża za kasetą, czy pozostaje na tym samym bębnie.

3. Czyszczenie wszystkiego

Ja proponuję spiąć ją jeszcze kablem z printserwerem. Po to, by wszystkie drukarki były dostępne z jednego miejsca. Powinno też pomóc na jej problem z usypianiem, bo na USB będzie dostępna zawsze.

I jedno dziwaczne urządzenie na wifi mniej, na które trzeba robić obejścia na gazomierzu.

Potrzeba byłoby bramki ATA. Jeżeli modemy na tym działają, to faksy tym bardziej. A bramki mają specjalne tryby do ogarniania tego.

Jakie wifi, ona jest za stara, jest na stary dobry eternit <3 a czy dopinać ją do printserwera? Sam nie wiem - bo obecnie Po Prostu Działa, trochę nie mam ochoty wsadzać po drodze CUPSa i jeszcze wprowadzać jeden ruchomy element. No chyba, że to skonfigurujesz i będzie dalej banglać autokonfiguracja bez dodatkowych zabiegów - to spoko ^^

No jasne, że będzie banglać autokonfiguracja, tak jak z każdą inną drukarką na nim. I jak wejdziesz na printserver to tez ją zobaczysz bez zastanawiania się gdzie akurat ona jest. W tej chwili i tak jest do niego dodana po sieci, ale cierpi na ten sam problem co z resztą urządzeń - gdy drukarka uśnie, to z owego CUPSa znika. Po USB już nie powinna.

1 Like

Czyszczenie corona wire - nie pomogło.

Zamiana kaset z tonerem - problem poszedł za kasetą.

Kaseta wygląda, jakby albo nie chciała podawać tonera, albo po prostu toner się kończył. Zamówiłem nową, jutro będzie.

Nowy toner założony, drukarka w pełni sprawna.

1 Like