Drukarka dostępna w sieci HSWro (niedostępna w sieci Guest). Można śmiało korzystać - koszt druku jest znikomy, materiały eksploatacyjne kupujemy z budżetu Hackerspace.
Pasujący model kaset z tonerem: TN-320 (standardowe), TN-325 (wysoka wydajność). Ostatnim razem zamawiałem tonery firmy Activejet - trochę droższe, ale marka pewniejsza, niż no-name.
Drukarka podarowana Hackerspace’owi przez dobrego człowieka ze śmieciarki (Mateusz Kilarski).
Lechu wyczaił, że w kolorowej drukarce Brother jest trochę problem z niebieskim kolorem - może fuser, może coś innego. Trzeba by to ogarnąć - ale prośba, że nie dłubać tam na chama, tylko najpierw się doedukować, bo bardzo nie chciałbym, żeby ktoś tę drukarkę doprowadził do stanu gorszego niż jest teraz (czyli prawie w 100% sprawna). Z tego, co zauważyłem, to na szufladzie z tonerami jest sporo nasypanego niebieskiego tonera od góry, to może być jakiś trop?
Jeśli ktoś będzie wykonywał jakieś czynności serwisowe na drukarce - prośba, by logował je poniżej.
Dopisz to w poście powyżej (możesz edytować - w tej sekcji jest włączony tryb wiki).
Jak będziesz w HS, możesz spróbować wyklikać z menu albo interfejsu webowego, żeby nie usypiała sieci - bo obecnie rzeczywiście pokazuje komunikat “Deep Sleep / Fax Only”.
Swoją drogą - czy po spejsowej linii pseudotelefonicznej da się odbierać faksy? /hj
Ja proponuję spiąć ją jeszcze kablem z printserwerem. Po to, by wszystkie drukarki były dostępne z jednego miejsca. Powinno też pomóc na jej problem z usypianiem, bo na USB będzie dostępna zawsze.
I jedno dziwaczne urządzenie na wifi mniej, na które trzeba robić obejścia na gazomierzu.
Potrzeba byłoby bramki ATA. Jeżeli modemy na tym działają, to faksy tym bardziej. A bramki mają specjalne tryby do ogarniania tego.
Jakie wifi, ona jest za stara, jest na stary dobry eternit <3 a czy dopinać ją do printserwera? Sam nie wiem - bo obecnie Po Prostu Działa, trochę nie mam ochoty wsadzać po drodze CUPSa i jeszcze wprowadzać jeden ruchomy element. No chyba, że to skonfigurujesz i będzie dalej banglać autokonfiguracja bez dodatkowych zabiegów - to spoko ^^
No jasne, że będzie banglać autokonfiguracja, tak jak z każdą inną drukarką na nim. I jak wejdziesz na printserver to tez ją zobaczysz bez zastanawiania się gdzie akurat ona jest. W tej chwili i tak jest do niego dodana po sieci, ale cierpi na ten sam problem co z resztą urządzeń - gdy drukarka uśnie, to z owego CUPSa znika. Po USB już nie powinna.