Oglądam sobie zajezdnię w Google Earth Pro i snuję marzenia o porządnych antenach, takich nie-oszukanych, z fantastyczną sprawnością. I przyszła mi do głowy antena na 80m. Wrzucam tu swoje przemyślenia, żeby ich nie zapomnieć, i żeby może inni też by coś wymyślili.
Przydałaby nam się antena na 80m, taka na NVIS do żucia szmaty (świecąca przede wszystkim niemal w górę).
Między kominami nad Łącznikiem jest dokładnie 40 metrów, czyli tyle, ile trzeba do anteny półfalowej (EFHW lub dipol).
Dipol zawieszony stosunkowo nisko (1/10 lambda nad dachem) ma dobrą charakterystykę promieniowania pod kątem NVIS - wali w górę, oraz jest dookólny. EFHW ma praktycznie taką samą charakterystykę promieniowania.
Do naszego budynku potrzeba by około 100 metrów feedera. Dobra wiadomośc jest taka, że taka ilość feedera wprowadza stosunkowo małe tłumienie na niskich pasmach (3.5MHz). Nawet zwykły gówniany RG-58 to jedynie 30% strat.
Bardzo marzy mi się wyśledzenie, którędy dokładnie idzie feeder na maszt balastowy na północną halę, bo chętnie bym ten feeder wykorzystał.
Ta ostatnia konfiguracja bardzo mi się podoba, bo wtedy będzie znacznie mniej feedera, i mniejsze straty nawet na wyższych pasmach - w pasmie 10m kabel H155 o długości 30m będzie miał straty 22%, czyli absolutnie akceptowalne.
Antena na 80m promieniuje w górę - nazwano ją “cloud burner”, ale do lokalnej komunikacji na NVIS jest to zaleta. Na wyższych pasmach antena wali bardziej poziomo, ale ma też bardziej fikuśny pattern - normalka przy antenach pracujących na harmonicznych. Wszystkie patterny są tu: Radiation Patterns
Oraz jeszcze opcja alternatywna: kupienie gotowego zestawu i zmontowanie go wedle uznania. Plus jest taki, że w zestawie jest płytka montażowa dla baluna (bardziej elegancka opcja) oraz lepszy przewód (wzmacniany stalą lub kevlarem). Koszt z wysyłką i VAT to 137zł euro czyli 573zł.
Dla tych, którzy nie znają - to jest bardzo dobry materiał do budowy anten, zwłaszcza anten eksperymentalnych i testowych, bo jest szalenie tani - 200zł za 800 metrów. Jednocześnie jest bardzo wytrzymały, bo jest wzmacniany stalą.