Antena Delta na 80m lub 160m

Oglądam sobie zajezdnię w Google Earth Pro i snuję marzenia o porządnych antenach, takich nie-oszukanych, z fantastyczną sprawnością. I przyszła mi do głowy antena na 80m. Wrzucam tu swoje przemyślenia, żeby ich nie zapomnieć, i żeby może inni też by coś wymyślili.

• Przydałaby nam się antena na 80m, taka na NVIS do żucia szmaty (świecąca przede wszystkim niemal w górę).
  • Między kominami nad Łącznikiem jest dokładnie 40 metrów, czyli tyle, ile trzeba do anteny półfalowej (EFHW lub dipol).
  • Dipol zawieszony stosunkowo nisko (1/10 lambda nad dachem) ma dobrą charakterystykę promieniowania pod kątem NVIS - wali w górę, oraz jest dookólny. EFHW ma praktycznie taką samą charakterystykę promieniowania.
  • Do naszego budynku potrzeba by około 100 metrów feedera. Dobra wiadomośc jest taka, że taka ilość feedera wprowadza stosunkowo małe tłumienie na niskich pasmach (3.5MHz). Nawet zwykły gówniany RG-58 to jedynie 30% strat.
  • Bardzo marzy mi się wyśledzenie, którędy dokładnie idzie feeder na maszt balastowy na północną halę, bo chętnie bym ten feeder wykorzystał.

Alternatywne miejsca do rozwieszenia EFHW na 80m:

I jeszcze kilka potencjalnych konfiguracji rozwieszenia pełnowymiarowej delty na 80m:

Ta ostatnia konfiguracja bardzo mi się podoba, bo wtedy będzie znacznie mniej feedera, i mniejsze straty nawet na wyższych pasmach - w pasmie 10m kabel H155 o długości 30m będzie miał straty 22%, czyli absolutnie akceptowalne.

Antena na 80m promieniuje w górę - nazwano ją “cloud burner”, ale do lokalnej komunikacji na NVIS jest to zaleta. Na wyższych pasmach antena wali bardziej poziomo, ale ma też bardziej fikuśny pattern - normalka przy antenach pracujących na harmonicznych. Wszystkie patterny są tu: Radiation Patterns

Zastanawiam się swoją drogą, czy nie kupić do HSu szpuli dobrego koncentryka (EKH155), żeby nie musieć kupować potem w detalicznych ilościach:

https://www.speckable.pl/pl/product/29476,przewod-koncentryczny-50ohm-h155-ywlxpek-1-1-3-9-5-4-2-4ghz-elektrokabel

2 Likes

Na koniec zebrane przeze mnie informacje odnośnie delty, od niezawodnego DJ0IP:

Oraz bardzo interesujący i solidny balun:

Niezależnie od baluna na antenie chętnie zamontowałbym też choke 1:1 na wejściu do radio shacka, żeby zminimalizować wpadające do nas RFI.

Myślę, że 100m kabla to aż nadto, może nawet ograniczyłbym się do 50m. Ale ogólnie dobry pomysł

1 Like

@kosma A możesz dać link do tego kalkulatora tłumienia kabli ?

Przysiegam, że to koniec spamu na dziś :sweat_smile:

Elementy do budowy baluna - 180zł

Kabel na antenę - 176zł

Kabel EKH155 50m - 210zł

https://www.speckable.pl/pl/product/29476,przewod-koncentryczny-50ohm-h155-ywlxpek-1-1-3-9-5-4-2-4ghz-elektrokabel

Zostawiam to tutaj, żeby się przegryzło.

Oraz jeszcze opcja alternatywna: kupienie gotowego zestawu i zmontowanie go wedle uznania. Plus jest taki, że w zestawie jest płytka montażowa dla baluna (bardziej elegancka opcja) oraz lepszy przewód (wzmacniany stalą lub kevlarem). Koszt z wysyłką i VAT to 137zł euro czyli 573zł.

Na koniec dnia wrzucam zaktualizowaną wizualizację: opcje anteny na 80m i 160m, i zejście feederem na wprost (30m) lub po kalenicy (64m).

Jak trochę wyzdrowieję, zamierzam pogadać o tych planach z Basią Banaś, ona w Tratwie odpowiada za takie poważne budowlano-remontowe rzeczy.

1 Like

Jest propozycja, żeby kupić do HSu szpulę kabla PKL:

https://allegro.pl/oferta/szpula-z-kablem-telefonicznym-kabel-pkl-800m-17301731983

Dla tych, którzy nie znają - to jest bardzo dobry materiał do budowy anten, zwłaszcza anten eksperymentalnych i testowych, bo jest szalenie tani - 200zł za 800 metrów. Jednocześnie jest bardzo wytrzymały, bo jest wzmacniany stalą.

1 Like

Ponieważ sa dwa obozy: “PKL jest super” i “PKL jest do dupy” to linkuję taki jeden w miarę konkretny test pomiarowy:

PKL zamówiony, będzie na piątek.