Audio/video w HS

Instrukcja jak puszczać audio/wideo w HS.

Panel audio w HS

Jak puszczać coś na telewizorze?

Przez kabel HDMI wpięty bezpośrednio do telewizora, wisi z boku.
Daje obraz na telewizorze i głos na głośnikach w pomieszczeniu.
Wejście w telewizorze to HDMI3. Jeśli głos/obraz nie działa, spróbój kilka razy nacisnąć przycisk zmiany wejścia na telewizorze (pierwszy przycisk od dołu).
Głos w telewizorze (głośnikach wbudowanych) jest domyślnie wyciszony (i tak ma zostać). Regulacja głośności przez potencjometr na ścianie [ramka 1] podpisany TV.

Jak puszczać audio na głośnikach w pomieszczeniu?

• Po bluetooth - podłącz się do JRBC01 i powinno działać.

• Po kablu HDMI - podłącz kabel HDMI zwisający z telewizora. Audio podane na ten kabel będzie puszczane na głośniki w pomieszczeniu (głośniki wbudowane w telewizord są domyślnie wyciszone).

• Po kablu jack-jack przez podmianę - ścisz do zera pokrętło wyjściowe (to najbardziej po prawej, ramka 1) i jedno z wejść np. kektop. Odepnij kektop i wepnij kabelek jack-jack od swojego urządzenia do tego wejścia. Podgłoś (trochę!) ogólne wyjście i wejście kektop i puść coś. Kabel jack-jack wisi wśród pozostałych kabli na drzwiach od magazynu.

• raspotify (fiolka) - wyszukuje w spotify ale po połączeniu nie mam dźwięku. Nie wiem dlaczego i jak to zmienić.

Troubleshooting

Wpiąłem się kabelm/po bluetooth i nic nie słyszę.

Upewnij się, że na panelu [ramka 1] pokrętło od twojego wejścia oraz wyjście (pokrętło na końcu po prawej) nie są wyciszone.

Jest dźwięk ale tylko w jednym głośniku

Jeśli jest dźwięk tylko w jednym głośniku (lewym) włącz wzmacniacz (?) (biała kostka, urządzenie nr. 2). Magia…

To piszczenie po bluetooth mnie dobija. Co z tym zrobić?

Podepnij się po HDMI do telewizora (daje też dźwięk na głośniki w pomieszczeniu) albo podłącz się jack-jack do któregoś z wejść na panelu [ramka 1] np. za kektop. Wycisz całkiem bluetooth na panelu [ramka 1].

1 polubienie

Przyniosłem dziś porządny 3-metrowy kabel HDMI - taki w oplocie w zebrę, jest zamocowany na stałe przy telewizorze, i można z niego puszczać treści wszelakie ze swoich laptopów itp.

3 polubienia

Ten telewizor to jakiś złom. Z dwóch źródeł nie chciał mi w ogóle przyjmować sygnału HDMI - w tym z mojego laptopa. Nie wiem, o co mu chodzi, ale chyba oddam swój, który teraz mam w domu - odrobinę mniejszy, ale przynajmniej nie robi takich numerów.

Również chciałbym zgłosić, że odbiornik Bluetooth niemiłosiernie piszczy (pieśń przetwornic impulsowych), ciężko przy tym wytrzymać. Albo tam gdzieś się robi pętla masy, albo trzeba zmienić zasilacz na lepszy, albo dodać jakieś filtrowanie.

W sobotę działało mi elegancko (o wiele lepiej niż bluetooth), tylko musiałem podkręcić głośność na mikserze pokrętłem “kektop”. Tak podkręcić podkręcić, bo było naprawdę dość cicho.

Może warto by było na kektopie zainstalować mpd żeby chociaż radia internetowego posłuchać jeśli ktoś nie ma spotify i nie ma ochoty na męczenie się z bluetoothem? :D Nie wiem jak kwestie abonamentowe wyglądają w takiej sytuacji.

From Hackerspace to Dokumentacja

Przywiozę w tygodni telewizor LG UE40D5500 - powinien nie robić takiej sieczki z wejściami - u mnie w domu wyświetlał wszystko bez problemów, ale nie mam czasu oglądać telewizji, więc przekazuję go do HSu. Potestujemy, zobaczymy, czy sprawdzi się lepiej, niż obecny.

Może by zainstalować na kektopie coś co odbiera screen casting po wifi?
To mi wygląda jakby powinno działać: GitHub - rgerganov/shanocast: Google Chromecast Reciever
Jest też opcja odbiornika Spotify Connect przez wifi: GitHub - librespot-org/librespot: Open Source Spotify client library

1 polubienie

doinstalujęedit, już było, to wymaga jakiejś ekstra konfiguracji by było widoczne z sieci?

Spotify już bangla od dawna, via raspotify. Można brać apap noc w dzień, tego nikt nie sprawdza.

O airplayu i miracaście myślałem, ale nie miałem nic sprawdzonego do nich. Jak chcecie, to stawiajcie śmiało.

Castowanie z tego co kojarzę ogarnia też mibox, tak samo jak z apapem noc branym w dzień i tchibo family pitym jak sie nie ma rodziny - nikt nie zabrania nie odpalać do niego telewizora, jeden z jacków chyba jest wpięty właśnie do niego, więc można słuchać bez wizji.

Jeśli castowanie ze spotify tam nie bangla, to można doinstalować do niego spotify / mogę to zrobić jak bede. To android tv, wiec w google playu powinno być.

A nie wiem, na jakim IP:Porcie to działa? Ewentualnie można zainstalować jakiegoś webowego klienta żeby był łatwy dostęp do tego.

Pewnie żadnym, bo słucha na localhoście by default. Chyba że @Krzychu go wystawił, bo coś mi świta że to on go instalował. Muszę sprawdzić. A jak chcesz, to Ci dam tam roota i się baw.

A mogę się pobawić, zrobię żeby działało i opiszę. Myślę, że jako takie “chcę żeby coś grało w tle i nie wybrzydzam” myślę, że taki setup mpd mógłby być spoko.

Tylko najpierw ogarnę kwestię kluczy ssh :melting_face:

Nowy telewizor jest już w HS, trzeba go umyć, powiesić i podłączyć. Dodatkowo dobrze byłoby przepiąć do niego przejściówki (A/V i SCART), które teraz są wpięte w mały telewizor stojący w serwerowni. Przy najbliższej okazji przywiozę też pilota.

Słuchanie radia internetowego w HSie

tl;dr: http://fiolka

Na kektopie (fiolka) był już zainstalowany mpd, ale każdy musiałby instalować sobie klienta. Postawiłem prostego klienta na fiolce i jest on dostępny z przeglądarki.

Na razie dodałem URLe do trzech stacji radiowych (LUZ, Antyradio i SLAY), śmiało proszę dodawać kolejne jak ktoś chce słuchać czegoś innego :)

Na stronie głównej jest skrót do widoku radii internetowych:

Tam też można przejrzeć dodane stacje radiowe jak i dodać kolejne (ikonką + na górze):

Jeśli muzyka gra zbyt cicho, to na mikserze trzeba podgłośnić pokrętełkiem podpisanym jako kektop.

Nowy telewizor już wisi. Powinny skończyć się problemy z niewykrywanymi wejściami HDMI.

1 polubienie

MyMPD na Fiolce już jest dostępny kulturalnie przez reverse proxy: http://fiolka/

jak IP trzeba miec dopisany do hostsów, żeby móc tam wejść? Albo - jak rozwiązać IP do fiolki wpisujac http://fiolka ?

Kurczę, u mnie działa od razu po wpięciu się do sieci hswro. Ale jak coś to na chwilę obecną:

michal@fedora ~ [127]> host fiolka
fiolka.lan has address 192.168.75.111
fiolka.lan has IPv6 address fdfb:cf4:1242::e02a
fiolka.lan has IPv6 address fdfb:cf4:1242::e455

Nie byłeś zapięty wczoraj do VPNa? Albo HSWro_guest?
Bo to powinno po prostu działać - ale tylko w głównej sieci, gościnna izoluje klientów i nie daje wstępu do usług.