Będę składał komputer, co wybrać w 2024?

Im dłużej na to patrzę, tym bardziej wziąłbym jednak Ryzena 7700 (bo schodzenie do 7600 to już mniejsza oszczędność). Dopłacanie 550zł za lepszą wydajność w grach miałoby sens, gdybyś był fanem wymagających tytułów… a raczej nie jesteś?

W trakcie odcięcia od forum pooglądałem sobie Jezusa oraz poczytałem benchmarki. Faktycznie, są trochę smutne. 7800X3D wydaje się idealne dla kogoś kto gra i coś tam robi poza graniem - ja na pewno parę razy zagram, lubię gry - ale dla mnie to rozrywka o niższym priorytecie niż czytanie książek, a w tamtym roku miałem czas przeczytać jedną.

Tylko skąd to 550zł? Ceny (w X-komie) wyglądają tak:

Procesor Cena
7700 1359zł
7700X 1399zł
7800X3D 1599zł
7900X 1679zł
7950X 2349zł

A tak wygląda jeden z benchmarków Phoroniksa zawierający kilka z tych CPU:

Konkluzja (i Jezusa i Phoroniksa) jest taka, że w grach istotnie 7800X3D jest w stanie przynieść zauważalną różnicę, za to tam gdzie trzeba mielić bity przegrywa z tańszymi od siebie.

Dołączyłem też do testu 7900X, zwrócił moją uwagę jako niewiele droższy od 7800X3D, za to już wyraźnie lepiej wypadający niż 7700X (więcej rdzeni i lepsze oddawanie ciepła). Po tym wszystkim uważam że 7800X3D jest dla mnie średnim wyborem, 7700X jest całkiem rozsądnym, a 7900X to też nie jest głupi pomysł, bo wydajnościowo nie jest bardzo daleko od 7950X a w cenie różnicy wielkiej nie ma.

Co myślisz @kosma? Wersje bez Xów pominąłem, bo o ile czegoś nie przeoczyłem to Xy = wyższe taktowanie i wyniki za różnicę od 30 do 100zł.

7800X3D wydaje się idealne dla kogoś kto gra i coś tam robi poza graniem

Dokładnie tak, dlatego zmieniłem zdanie :)

Ceny w x-komie

Bo ich ceny są z dupy :V na Ceneo taniej: Procesor AMD Ryzen 7 7700 procesor 3,8 GHz 32 MB L3 - Opinie i ceny na Ceneo.pl

Wersje bez Xów pominąłem, bo o ile czegoś nie przeoczyłem to Xy = wyższe taktowanie i wyniki za różnicę od 30 do 100zł.

Łap kosmotabelkę z liczbami (źródło tabelki):

Wynika z niej, że wybór wersji X lub nie-X wcale nie jest oczywisty:

• Przy 7600 warto wziąć X, bo dopłacasz 100zł, i masz uplift 21% w single threadzie.
  • Przy 7700 nie warto brać X, masz uplift 10% przy dopłacie 33%.
  • Przy 7900 nie warto brać X, bo uplift jest minimalny, bo mają 2.5x (!) wyższe TDP, więc wyciśniesz ostatnie resztki wydajności, ale kosztem dużo większego poboru prądu - nie mówiąc o rosnących wymaganiach co do chłodzenia.
  • Przy 7950 bierze się X, bo kto bogatemu zabroni?

Więc koniec końców wychodzi taka rozpiska:

• Jeśli potrzebujesz przede wszystkim najwyższej wydajności w single threadzie, to warto dopłacić do wersji X, i wtedy 7600X jest dobrym bazowym wyborem, 7700 jest wolny, 7700X wygląda jak gówno, 7900X jest bardziej opłacalny (ta sama wydajnośc w singlethreadzie, co 7700X, ale znacznie niższa cena per core).
  • Jeśli potrzebujesz przede wszystkim najwyższej wydajności w multithreadzie, to 7600X wygrywa z 7600 (minimalna dopłata), 7700 wygrywa srogo z 7700X (mały uplift, duża dopłata), 7900 wygrywa z 7900X (dużo niższe TDP przy praktycznie tych samych osiągach), 7950X wjeżdża ubrany cały na biało.

Czyli jeśli granie Cię nie interesuje, masz do wyboru: 7600X, 7700, 7900, 7950X - i teraz pytanie, ile chcesz wydać. :smiley:

PS. Tak, AMD absolutnie przegięło z liczbą SKU na AM5 :p

1 polubienie

Okej, teraz wszystko jasne. Widać pół dnia to za mało żeby w całości przekopać się przez ułamek oferty AMD.

W takim razie biorę 7900, jest w cenie 7800X3D a jak mi kiedyś odbije to można je podkręcać :upside_down_face:

Dodatkowo, z filmików Jezusa dowiedziałem się że ta obudowa którą wybrałem ma bardzo dobre parametry jeśli chodzi o przepuszczanie powietrza.

Jeszcze tylko co do monitora się waham, poczytam więcej recenzji i testów. Ale baza jest :sunglasses:

Okej, pozamawiałem te sprzęty :tada:

Niektóre rzeczy potaniały, inne podrożały (najbardziej to chyba żałuję, że niedostępna już jest ta biała wersja 4060 Ti), w jednym przypadku naciąłem się na cenę bez VATu. Dopisałem koszty wysyłki i mam wynik:

Monitora jeszcze nie zamówiłem - jeszcze się nad nim waham chociaż jest całkiem niezły. Zamówiłem za to klawisze z Ali, są już w Fenggang :sunglasses:

Jak to w końcu przyjdzie, to pomógłbyś mi z montażem tego chłodzenia @Kosma? Pierwszy raz takie pady widzę a nie chcę żeby przy montażu mi się za bardzo naddała ta perełeczka :sweat_smile:

Siemanko wszystkim, trochę późno wbijam się do rozmowy. Jednak gratuluję autorowi tematu dobrego wyboru R9 7900, 4060Ti i Fractal Design :muscle:

@franek Super wygląda ten czarno/grafitowy design.

Ja swój komputer na AMD składałem w październiku '23 pod wirtualizację + jakieś małe gierki (RX 6650 XT). Mój składak na PCPartPicker.

Od siebie polecę obudowę Lian Li LANCOOL 216 ATX. Jednak, jak widać na zdjęciach, kiedy się wyjmie klatki na dyski i nie zamontuje chłodzenia wodnego na górze w obudowie hula wiatr :stuck_out_tongue:

1 polubienie

No jacha. Daj znać, kiedy, zrobimy install party :)

1 polubienie

Jeszcze chwilę zajmie zanim wszystko skompletuję, sprzedawcy coś się nie spieszą z wysyłką - muszę też zbudować szafy, bo walka o przestrzeń w moim mieszkaniu trwa :ninja:

Tymczasem zdecydowałem się na monitor. Zamiast tego Della wybrałem Gigabyte M28U. W testach wypada delikatnie lepiej, ale to co mnie najbardziej przekonuje do niego to:

• Normalne złącza - ten Dell nie ma tradycyjnych portów DisplayPort.
  • Wsparcie dla wysokiej częstotliwość odświeżania (144 Hz).

Zawsze się z tej częstotliwości śmiałem, bo 60 Hz to i tak już dużo - ale od kiedy mam na telefonie porównanie pomiędzy 90 Hz i 60 Hz to się do tego przekonałem. Różnica może wydaje się na początku niezauważalna - ale po powrocie do niższej częstotliwości wydaje się że wszystko zaczęło się nagle przycinać. Jak już raz to zobaczyłem to włączyłem 90 Hz na stałe . Sprawdziłem też, KWin obsługuje takie podkręcone odświeżanie.

Opróćz tego z tym monitorem działa G-Sync i ma jakiś bajerek KVMowy który być może mi się przyda (możliwe że będę używać też stanowiska do pracy, tzn. tej takiej na umowę o pracę).

Brakuje mi w nim tylko funkcji obrotu - ale to nie jest duży problem, bo chciałbym w przyszłości kupić więcej monitorów i używać ich na ramionach. M28U ma wersję z ramieniem ale uważam, że nie ma sensu jej brać - bo to ramię ma bardzo małą swobodę regulacji.

Poszukałem też klawiatury - tutaj wymagania były niby niewielkie, ale już pierwsze wykasowało 70% produktów. Chciałem po prostu pełnowymiarowego układu bez niepotrzebnego ściskania klawiszy - okazuje się, że to jest straszny problem, antyludzka propaganda minimalistyczna doprowadziła do tego że najpopularniejsze są takie modele:

Wybrałem ostatecznie model Keychron K10 Pro, ma wszystko czego potrzeba i nawet więcej - w tym wymienialne przełączniki, pracę z kablem lub bez i pełną kompatybilność z Linuksem. Nawet dostarczane z nią klawisze wyglądają fajnie, jak z NRDowskiego dalekopisu.

1 polubienie

Mogę się pochwalić że wszystko gotowe, dziękuję bardzo @kosma za pomoc w montażu chłodzenia (szkoda że montaż termopada się ostatecznie nie powiódł).

W ferworze szukania tego sprzętu najtaniej popełniłem tylko jeden mały błąd - kupiłem płytę B650M Plus WiFi która kosztowała kilka złotych mniej, a jest po prostu wersją mATX tego samego sprzętu. Mam więc płytę o takiej samej wydajności, mniej opcji na rozbudowę, ale za to więcej na LEDy :sunglasses:

Obudowa prezentuje się zjawiskowo, mam zamiar jeszcze dokupić jakieś oploty do kabli żeby trochę ładniej to w środku zorganizować.

Tak wygląda buda z włączonym oświetleniem:

Wydajnościowo jest całkiem nieźle. Benchmarki Blendera pokazują że CPU dobrze pracuje - wynik jest idealnie w średnią dla tego CPU na Linuksie:

Za to grafika naprawdę daje radę w tej kategorii, bardzo przyjemnie się zaskoczyłem:

W grach radzi sobie, ale widać że nie jest to topowa półka. Cyberpunk w 4K pod Protonem na ustawieniach Ultra i włączonymi wszystkimi opcjami RTX wykręca ledwo akceptowalne wartości, w trudniejszych sceneriach FPS spada poniżej 22:

Z monitora też jestem zadowolony, jedyne co w nim działa dziwnie to “local dimming”, ale to chyba wszędzie działa jakoś kaprawo. Odświeżanie 144 Hz zadziałało od strzału i wygląda zjawiskowo. Pewnie dokupię drugi za jakiś czas.

Klawiaturka również spisuje się nieźle, ale zdecydowanie muszę się jeszcze chwilę przyzwyczaić do niej, bo często zahaczam paluchami o dwa klawisze. Może spróbuję też twardszych przełączników:

2 polubienia