Zostawię jutro te dwa co na zdjęciu. Obydwa to są męskie SMA
Propozycja: linka jubilerska jest w miarę lekka, da się wiązać, typowy materiał na anteny typu “żeby somsiad nie widzioł”. Albo nawet zwykły drut nawojowy powinien być okej.
Rozsądnie lekki DNE nie będzie za mało sztywny?
Gdyby człowiek wiedział, to te patyczki do balonów, co poszły w kubeł nadałyby się idealnie.
Dlatego ja prędzej bym się chylił ku lince jubilerskiej 1mm, na moje będzie na tyle sztywna, ale też i giętka. Linka stalowa może też wejść w grę, ale tu nie wiem, czy nie będzie za ciężka.
Linka jubilerska brzmi git, pytanie: czy ktoś dysponuje? Ja myślałem, by po prostu użyć rozczapierzonej pary ze skrętki (drutu).
chyba lepsza linka niż drut bo sie tak łatwo nie złamie.
tak patrzę na pierwszą z brzegu spec skrętki UTP to 1km = 35kg czyli 1m = 35g czyli jedna żyła ( z linki ) jakieś ~4g/m . I tyle by było do przyjęcia.
Tutaj link do aukcji z AleDrogo, na jutro powinna być, ew. w czwartek: Linka Jubilerska Stalowa, Powłoka Nylonowa, Jasnoszary, 1mm, 10m/szpula (5905072774789) • Cena, Opinie • Linki i żyłki 17230594633 • Allegro
W PWT mamy jakąś linkę, ale chyba była jakaś gruba, niekoniecznie lekka..
A gdyby zrobić dipol koncentryczny z jakiegoś RG-174? Bo akurat mam spory kawałek uszkodzonego pigtaila. Taka konstrukcja mechanicznie powinna być znacznie bardziej stabilna.
~15g/m
- raczej lepiej coś lżejszego.
BTW gniazdko do anteny będzie wychodzić z boku (tak pasuje do dipola):
Albo to jest 316… sprawdzę co mam w tej długości i zobaczymy, możemy też zważyć na miejscu.
Plan startu był na piątek ale obecna prognoza wskazuje że racze dopiero w niedzielę przed południem będzie wystarczająco słonecznie:
Podsumowanie projektu.
Balon #4 “produkcyjny” z trackerem i nadajnikiem sstv poleciał wczoraj jako ostatni punkt cebula.camp :
Wzniósł się na maksymalną wysokość 17.7km i po 3 godzinach lotu wylądował w okolicach lotniska we Wrocławiu. Nadajnik sstv był słyszany prawie w całej Polsce ale również daleko na południe np w Austrii.
Warunki wiatrowe oraz fakt, że balon na maksymalnym pułapie rozszczelnił się , spowodowały , że nie odleciał daleko i cały czas krążył nad Wrocławiem.
Przebieg lotu, wszystkie stacje które odbierały pozycję i telemetrię można obejrzeć/pobrać na stronie: Grafana
Zdjęcia ze startu oraz odebrane obrazki sstv: balon-hf0cebula - Nextcloud . Jeżeli macie jeszcze jakieś inne, związane ze startem czy pracami przy balonie, można dołączać poniżej.
Balon który poleciał miał ostatecznie takie wymiary:
Do sukcesu projektu przyczynili się (kolejność przypadkowa):
@lechu @kosma @andriist @krzywy @fleg @adam @tocisz @wiktor @malpa @szymenxd @bell0x07 woju/hswaw . Jeżeli kogoś pominąłem można złożyć reklamację w terminie 14dni od przeczytania postu.
Hej, @miklo, obejrzałeś może, gdzie i czemu balon się rozszczelnił? Powłoka spadła w dostatecznie dobrym stanie, żeby ją przepatrzeć?
Niestety spadla na takie skoszone pole kukurydzy wiec się trochę podarła. Ale będę, może nawet dziasiaj, robić dokładną sekcję zwłok bo rozdarcia od obiektów na ziemi powinny mieć inny charakter niż takie od nadmiernego ciśnienia. No i równolegle rzuciłem zapytanie do kilku osób kßóre puszczały podobne balony czy pompowały na maksa i zaklejały szczelnie czy jakoś inaczej.
Przejrzałem w sobotę resztki z balonu i… niespodzianka (albo i nie
) - rozszczelnienie nie nastąpiło przez rozerwanie folii ale wygląda to jakby klej na taśmie zupełnie puścił w tej ekstremalnie niskiej temperaturze. Tzn całkiem duży fragment folii (tak z 5m wzdłuż krawędzi) był zupełnie bez taśmy:
Ten fragment był na samej górze balonu. Krawędzie które były dole są sklejone nadal i trzymają bez zarzutu.
No więc są dwie możliwośći:
- Gdyby balon nie był szczelnie zaklejony (co już ustaliłem jako zalecenie od innych słonecznych baloniarzy) to nie było by takiej siły rozrywającej i nawet słaby od zimna klej by wytrzymał
- Ta konkretnie użyta taśma miała gorszy klej bo poprzedni balon (też szczelnie zaklejony ale inną taśmą) się wprawdzie rozszczelnił na maks. pułapie ale tylko minimalnie.
Ponieważ jest zainteresowanie kontynuacją projektu, a konkretnie puszczaniem sstv z balonu, to być może zrobię jakieś badania wszystkich użytych taśm w takiej temperaturze jaka jest na wys. 15-17km.
Dzięki za analizę!