Jak wiecie albo nie wiecie, zgłosiłem w ramach CFP projekt puszczenia balonu z nadajnikiem.
Na razie zakładam ten wątek żeby pingować @zarzad o wysłanie wniosku o pozwolenie radiowe.
A w tzw międzyczasie będę tu dodawać różne przydatne informacje.
Np taką, że gdzieś pod koniec lipca planuję lot zerowy w celu przetestowania setupu i jak ktoś się czuje zainteresowany/a / chce przydać to będzie mile widziana pomoc w konstrukcji oraz przy starcie.
Count me in.
Też chętnie pomogę
Plan w zarysie jest taki:
- Wariant minimum
- balon na ogrzane powietrze o objętości ~6m3
- tracker 70cm z sondy M20
- Wariant maximum
- balon na ogrzane powietrze o objętości ~15m3
- tracker 70cm z sondy M20
- nadajnik sstv na 2m
Warunek konieczny: słoneczny dzień, więc nie ma gwarancji sukcesu, ale zakładam, że w któryś z dni cebulowych będzie odpowiednia pogoda więc potrzebne zgłoszenia lotu do PAŻP pójdą w kilku egzemplarzach (na jednym zgłoszeniu można podać chyba tylko jeden termin zapasowy).
Miejsce startu: na terenie zajezdni stanowczo za dużo trakcji i innych drutów więc odpada ale po drugiej stronie ulicy w parku jest wielka łąka więc myślę, że tam:
Bazując na doświadczeniach SQ5RB, który puszczał balony słoneczne, balon będzie z czarnej folii malarskiej ( której zapas już mam od dawna kupiony
) - tu można zobaczyć relację ze startu jego małego balonu (z 2022r. z samym trackerem , który na pułapie ~16km przeleciał ponad 500km
Żeby było “cebulowo” to opakowanie sondy będzie wycięte we właściwy kształt ze styroduru i pomalowane też zgodnie z wzorem. Natomiast sam balon albo też kształt +/- cebulowy albo prostszy do sklejenia prostopadłościan.
Jakiś czas temu przygotowałem kalkulatory do obliczenia nośności dla takich kształtów: https://hab.sp9unb.eu
Korzystając z pojedynczego arkusza 4x5m można “wycisnąć” maksymalną objętośc prostopadłościanu ok 6m3 i siłę nośną nawet 250g .
Z dwóch arkuszy to już prawie 1000g siły nośnej przy ok 15m3 objętości .
Gdzieś pod koniec lipca w którąś sobotę chciałbym przetestować w locie taką mniejszą wersję.
Wysyłam dzisiaj kwity na zgłoszenie lotu tego małego testowego setupu.
Konkretnie 3szt. na 1-2-3 sierpnia (Pt/So/Nd) bo nie wiadomo w który z tych dni będzie wystarczająco słonecznie.
@miklo Ile czasu w programie zarezerwować na show balonowe? Masz jakieś preferencje co do dnia i godziny?
Wszystko zależy od pogody - musi być słonecznie (choć niewielkie zachmurzenie nie przeszkodzi). Cebula jest oznaczona na 28-31 sierpnia - zakładam że pierwszy dzień to taki przyjazdowy raczej (tak?) . Zgłoszenia na start balonu poszły by więc na kolejne dni 29/30/31 na godziny 11:00 (czas lokalny) oraz 15:00 jako terminy zapasowe. Czyli w sumie 6 możliwych terminów. Wykorzystamy pierwsze okno pogodowe, które pozwoli na start natomiast wszystkie pozostałe terminy (na które zostanie udzielona zgoda) będą nadal do wykorzystania.
Więc zasadniczo, jeżeli przez cały byłaby stabilna słoneczna pogodę to można (by) nawet puścić więcej niż jeden taki balon, np drugi zrobiony wspólnie w ramach jakiś ad-hoc warsztatów - cały potrzebny materiał to cienka folia malarska, taśma pakowa i i kilka m2 wolnego miejsca żeby to ciąć i kleić.
Zakładam, że jakiś online stream możemy również robić jak się znajdzie osoba żeby się tym zająć. Ja mam do tego przygotowany serwer peertube i software jakby co.
Taki wstępny projekt mi się wyklarował w temacie nadawania obrazów z balonu cebulowego. A nawet dwa jego warianty ![]()
Nadajnikiem będzie moduł SA828 na pasmo 2m. Nie wymaga żadnych elementów zewnętrznych poza anteną i zasilaniem. Będę mieć 2 szt takiego modułu - po co dwa to za chwilę…
Obrazki zakodowane w którymś z najczęściej używanych formatów sstv (PD120) nagrane na kartę SD jako wav/mp3 i odtwarzane przez moduł MP3-TF-16P .
Jakieś malutkie arduino czy inne MCU do sterowania playerem przez uart, żeby odtwarzał w kółko pliki. Są napisane gotowe libki.
To w/w to jest taki typowy często używany setup do automatycznego nadawania gotowych obrazków sstv.
Ale… można pójść dalej i jak już jest player który może odtworzyć dowolne pliki w stereo to spróbować (oprócz sstv) dodać ekspermentalną transmisję dwukanałową (po to drugi moduł nadajnika) żeby nadawać animacje wektorowe rysowane sygnałami X/Y - znane jako oscyloskop-rendering. Do odtwarzania nie potrzeba oscyloskopu - są software emulatory trybu X/Y albo wystarczy nawet ffmpeg.
Największe wyzwanie w takim eksperymencie to by było po stronie odbiorczej. Bo potrzebne albo dwa radia FM na 2m ( co w sumie nie jest wielkim problemem) albo jakiś SDR i trzeba pokminić jak skleić dwa zdekodowane sygnały FM w jeden stream audio stereo - np wyklikać to w GNU-Radio. W każdym razie tak czy tak, da się to zrobić w sposób który można udostępnić jako gotowy setup dla ludzi.
No jest to spore wyzwanie ten drugi wariant
ale całkiem w zasięgu mozliwości, no i było(by) to napisanie nowego kawałka historii a nie tylko powtarzanie tego co już inni robili. Do cebuli ~40dni więc sam pewnie takiego ambitnego projektu nie ogarnę, ale jakby ktoś chciał się aktywnie włączyć - nawet w ten podstawowy wariant czyli złożenie klocków do zwyklego sstv - to (współ)udział mile widziany.
Post został scalony z istniejącym tematem: Cebula Camp 2025 - stacja okolicznościowa HF0CEBULA
Jest kwit na puszczanie balonu(ów) ![]()
Konkretnie codziennie od przyszłego piątku do końca miesiąca:
Było z tym trochę j***nia bo nie dochodziły do nich (przynajmniej tak twierdzili…) maile wysyłane z @hswro.org ani z mojej prywatnej domeny (mimo zwrotki ich serwera że dostarczono do skrzynki adresata XD), no ale w końcu przez ePUAP doszło.
W sumie to wyszło nawet na plus bo w pierwszej wersji wysłałem tylko o zgodę na ten weekend co się zaczyna, ale w międzyczasie rozmawialem z ludzmi i oglądałem NOTAM, które były wystawione. I się okazało, że nie ma problemu, żeby dostać zgodę na dłuższy czas więc jest :-) .
NOTAM-H1874-25.pdf (14,7 KB)
W w ten czwartek wieczorem będę kleić balon i potrzebna mi będzie 1/2 naszej powierzchni stołów - niniejszym rezerwuję te bliżej wejścia między godz 20-22. Czyjaś pomoc w tym klejeniu mile widziana.
Wielka łąka w parku jednak okazała się za mała a drzewa dookoła za wysokie, żeby balon z zapasem przeszedł na nimi.
Dlatego kolejny test (najbliższa sobota lub niedziela) będzie z górki przy ul. Ceglanej:
To jest najbliższe HS’u miejsce bez żadnych przeszkód terenowych dookoła i z dobrym dostępem.
Zostało tez wysłane do PAŻP zgłoszenie na ta lokalizację.
Sam balon też będzie mieć nieco inny kształt - łatwiejszy do sklejenia:
Z mojej strony tylko podpowiem, ze ta górka jest fajnie dostępna rowerowo z wałów wzdłuż Widawy ![]()
#3 sklejony.
Planowany odlot: niedziela ok 12tej z górki przy Ceglanej.
Kto się pisze do pomocy przy starcie ?
Count me in ;-)
Dzisiejszy test zakończony sukcesem
, choć znowu nie obyło się bez dramatycznych zwrotów akcji.
Na górce stawili się @andriist @lechu @miklo @krzywy @adam @tocisz @kosma @wiktor (+1/2).
Przyszło nam mierzyć się z dość silnym wiatrem i słońcem, które raz po raz chowało się za chmurami. Balon dość długo nie chciał się oderwać się od ziemi a kiedy wreszcie poleciał to sonda zaliczyła ślizg po trawie, który jak się potem okazało, nie posłużył jej.
Nadajnik cały czas działał, podawał pozycję i wysokość. Balon wzniósł się na wysokość ponad 15km i finalnie przeleciał ok 200km. Zakończył lot w miejscowości Chechło koło Pustymi Błędowskiej.
Dzięki wysiłkom ekipy z HSKRK z @szymenxd , udało się przeniknąć na miejsce lądowania i odzyskać sondę i balon.
Jak się okazało, przy starcie urwał się wystający na zewnątrz kawałek pcb z czujnikiem temperatury, diodą led i … włącznikiem sondy - na szczęście nie potrzebnym do pracy już po włączeniu:
Wszysktie dane odebrane z sondy przez wszystkie stacje odbiorcze można oglądać/pobrać na stronie: Grafana
Został wydany dla balonu nowy notam na górkę przy Ceglanej.
Pierwszy termin startu (pod warunkiem słońca i niezbyt silngo wiatru) - piątek 29.08 ok 11:00. Jeżeli prognoza będzie niekorzystna to najpierw przesunięcie na późniejsza godzinę , potem na kolejny dzień.
Dla tych co nie byli - to miejsce:
Łatwy dojazd autem/rowerem, ew z buta niecałe 4km od HS.
Chciałby ktoś podjać taki task: potrzebna jest pełnowymiarowa antena do nadajnika sstv zestrojona dokładnie na 144.500Mhz, jak najlżejsza (powiedzmy ~10g) zakończona wtykiem sma ?
Myślę że najłatwiej dipol półfalowy np ze skrętki komputerowej wychodzący albo prosto z wtyczki sma albo z kilku cm pigtaila:
Na końcu promiennika musi być jakieś oczko za które będzie go trzymać linka nośna od nadajnika.
W środę mogę spróbować zrobić. mamy w HSie takie luźne złącze? ja akurat nie mam w tę stronę.