Drukarka dostępna w sieci HSWro (niedostępna w sieci Guest). Można śmiało korzystać - koszt druku jest znikomy, materiały eksploatacyjne kupujemy z budżetu Hackerspace.
Drukarka lubi pójść spać, wtedy przestaje być widoczna w sieci - można ją obudzić, naciskając oznaczony na obudowie przycisk.
Pasujący model kaset z tonerem: TN-320 (standardowe), TN-325 (wysoka wydajność). Ostatnim razem zamawiałem tonery firmy Activejet - trochę droższe, ale marka pewniejsza, niż no-name.
Drukarka podarowana Hackerspace’owi przez dobrego człowieka ze śmieciarki (Mateusz Kilarski).
Lechu wyczaił, że w kolorowej drukarce Brother jest trochę problem z niebieskim kolorem - może fuser, może coś innego. Trzeba by to ogarnąć - ale prośba, że nie dłubać tam na chama, tylko najpierw się doedukować, bo bardzo nie chciałbym, żeby ktoś tę drukarkę doprowadził do stanu gorszego niż jest teraz (czyli prawie w 100% sprawna). Z tego, co zauważyłem, to na szufladzie z tonerami jest sporo nasypanego niebieskiego tonera od góry, to może być jakiś trop?
Jeśli ktoś będzie wykonywał jakieś czynności serwisowe na drukarce - prośba, by logował je poniżej.
Dopisz to w poście powyżej (możesz edytować - w tej sekcji jest włączony tryb wiki).
Jak będziesz w HS, możesz spróbować wyklikać z menu albo interfejsu webowego, żeby nie usypiała sieci - bo obecnie rzeczywiście pokazuje komunikat “Deep Sleep / Fax Only”.
Swoją drogą - czy po spejsowej linii pseudotelefonicznej da się odbierać faksy? /hj
Ja proponuję spiąć ją jeszcze kablem z printserwerem. Po to, by wszystkie drukarki były dostępne z jednego miejsca. Powinno też pomóc na jej problem z usypianiem, bo na USB będzie dostępna zawsze.
I jedno dziwaczne urządzenie na wifi mniej, na które trzeba robić obejścia na gazomierzu.
Potrzeba byłoby bramki ATA. Jeżeli modemy na tym działają, to faksy tym bardziej. A bramki mają specjalne tryby do ogarniania tego.
Jakie wifi, ona jest za stara, jest na stary dobry eternit <3 a czy dopinać ją do printserwera? Sam nie wiem - bo obecnie Po Prostu Działa, trochę nie mam ochoty wsadzać po drodze CUPSa i jeszcze wprowadzać jeden ruchomy element. No chyba, że to skonfigurujesz i będzie dalej banglać autokonfiguracja bez dodatkowych zabiegów - to spoko ^^
No jasne, że będzie banglać autokonfiguracja, tak jak z każdą inną drukarką na nim. I jak wejdziesz na printserver to tez ją zobaczysz bez zastanawiania się gdzie akurat ona jest. W tej chwili i tak jest do niego dodana po sieci, ale cierpi na ten sam problem co z resztą urządzeń - gdy drukarka uśnie, to z owego CUPSa znika. Po USB już nie powinna.
Drukarka zyskała stały adres IP: http//brother-laser-color.lan.hswro.org/ lub http://192.168.75.13/ - może być konieczne usunięcie drukarki w systemie i dodanie ponownie.
Ostatnio RPM zaczął wymagać mocniejszych podpisów pakietów, których te starodawne artefakty oczywiście nie mają. dnf nie pozwala na ominięcie tego kroku, ale rpm już tak. Tak więc instalacja obecnie wymaga ręcznej instalacji zależności a następnie instalacji pakietów gołym rpmem.