Drukarka laserowa Brother MFC-9460CDN

Drukarka dostępna w sieci HSWro (niedostępna w sieci Guest). Można śmiało korzystać - koszt druku jest znikomy, materiały eksploatacyjne kupujemy z budżetu Hackerspace.

Drukarka lubi pójść spać, wtedy przestaje być widoczna w sieci - można ją obudzić, naciskając oznaczony na obudowie przycisk.

Sterowniki:

• Windows 10/11: instalują się same przez auto-discovery, ale są kiepskie, lepiej użyć oficjalnego sterownika od Brothera
  • Linux: Działa bez dodatkowych zabiegów, wykrywa się po sieci (testowane na Ubuntu 22.04)
  • macOS: Działa na domyślnym sterowniku; aby uzyskać więcej opcji, warto doinstalować sterownik od Brothera

Dokumentacja na stronie Brothera: MFC-9460CDN | Polska | Brother support website

Pasujący model kaset z tonerem: TN-320 (standardowe), TN-325 (wysoka wydajność). Ostatnim razem zamawiałem tonery firmy Activejet - trochę droższe, ale marka pewniejsza, niż no-name.

Drukarka podarowana Hackerspace’owi przez dobrego człowieka ze śmieciarki (Mateusz Kilarski).

3 polubienia

Lechu wyczaił, że w kolorowej drukarce Brother jest trochę problem z niebieskim kolorem - może fuser, może coś innego. Trzeba by to ogarnąć - ale prośba, że nie dłubać tam na chama, tylko najpierw się doedukować, bo bardzo nie chciałbym, żeby ktoś tę drukarkę doprowadził do stanu gorszego niż jest teraz (czyli prawie w 100% sprawna). Z tego, co zauważyłem, to na szufladzie z tonerami jest sporo nasypanego niebieskiego tonera od góry, to może być jakiś trop?

Jeśli ktoś będzie wykonywał jakieś czynności serwisowe na drukarce - prośba, by logował je poniżej.

• Linux: TBD

Testowałem tę drukarkę przedwczoraj - po prostu wykrywa się po sieci i działa od razu (Ubuntu 22.04).

Wydaje mi się tylko, że kiedy wchodzi w głębokie uśpienie to wybudzić się ją daje już tylko guzikiem.

Dopisz to w poście powyżej (możesz edytować - w tej sekcji jest włączony tryb wiki).

Jak będziesz w HS, możesz spróbować wyklikać z menu albo interfejsu webowego, żeby nie usypiała sieci - bo obecnie rzeczywiście pokazuje komunikat “Deep Sleep / Fax Only”.

Swoją drogą - czy po spejsowej linii pseudotelefonicznej da się odbierać faksy? /hj

1 polubienie

Added drukarka

W razie co - instrukcja serwisowa: https://www.laserexpressinc.com/manuals/Brother/brother-dcp-9055cdn-9270cdn-mfc-9460cdn-9465cdn-8560cdw-9970cdw-service-manual.pdf

Czynności serwisowe do wykonania w pierwszej kolejności:

1. Clean the corona wire | Brother

2. Sprawdzić, czy po zamianie dwóch kaset z tonerami miejscami (np. niebieski/czarny) problem podąża za kasetą, czy pozostaje na tym samym bębnie.

3. Czyszczenie wszystkiego

Ja proponuję spiąć ją jeszcze kablem z printserwerem. Po to, by wszystkie drukarki były dostępne z jednego miejsca. Powinno też pomóc na jej problem z usypianiem, bo na USB będzie dostępna zawsze.

I jedno dziwaczne urządzenie na wifi mniej, na które trzeba robić obejścia na gazomierzu.

Potrzeba byłoby bramki ATA. Jeżeli modemy na tym działają, to faksy tym bardziej. A bramki mają specjalne tryby do ogarniania tego.

Jakie wifi, ona jest za stara, jest na stary dobry eternit <3 a czy dopinać ją do printserwera? Sam nie wiem - bo obecnie Po Prostu Działa, trochę nie mam ochoty wsadzać po drodze CUPSa i jeszcze wprowadzać jeden ruchomy element. No chyba, że to skonfigurujesz i będzie dalej banglać autokonfiguracja bez dodatkowych zabiegów - to spoko ^^

No jasne, że będzie banglać autokonfiguracja, tak jak z każdą inną drukarką na nim. I jak wejdziesz na printserver to tez ją zobaczysz bez zastanawiania się gdzie akurat ona jest. W tej chwili i tak jest do niego dodana po sieci, ale cierpi na ten sam problem co z resztą urządzeń - gdy drukarka uśnie, to z owego CUPSa znika. Po USB już nie powinna.

1 polubienie

Czyszczenie corona wire - nie pomogło.

Zamiana kaset z tonerem - problem poszedł za kasetą.

Kaseta wygląda, jakby albo nie chciała podawać tonera, albo po prostu toner się kończył. Zamówiłem nową, jutro będzie.

Nowy toner założony, drukarka w pełni sprawna.

1 polubienie

Drukarka zyskała stały adres IP: http//brother-laser-color.lan.hswro.org/ lub http://192.168.75.13/ - może być konieczne usunięcie drukarki w systemie i dodanie ponownie.

Zgłaszam wniosek formalny o nazwanie tej drukarki Wydra.

Na Fedorze trzeba pozwolić CUPSowemu sterownikowi na wykonywanie jakiejś nieboskiej magii za pomocą:

sudo setsebool -P cups_execmem 1

Poza tym instalacja dwóch RPMów ze strony Brothera wystarcza. RPMy w załączniku dla potomności.
mfc9460cdnlpr-1.1.1-5.i386.rpm (742,8 KB)
mfc9460cdncupswrapper-1.1.1-5.i386.rpm (14,2 KB)

Instalacja krok po kroku

Ostatnio RPM zaczął wymagać mocniejszych podpisów pakietów, których te starodawne artefakty oczywiście nie mają. dnf nie pozwala na ominięcie tego kroku, ale rpm już tak. Tak więc instalacja obecnie wymaga ręcznej instalacji zależności a następnie instalacji pakietów gołym rpmem.

$ sudo dnf install glibc.i686 libgcc.i686 glibc-gconv-extra.i686
$ sudo rpm -i --nodigest mfc9460cdncupswrapper-1.1.1-5.i386.rpm mfc9460cdnlpr-1.1.1-5.i386.rpm
1 polubienie

Wydrukowała mi co potrzeba, ale potem wyrzuciła taki błąd.

Pas transferowy, symbol BU-300CL. Koszt nowego ok. 450zł. Czy trzeba już wymieniać, czy można to przeczekać? Nie wiem.

W obu wariantach bym kupił

1 polubienie

Jak teraz wygląda druk w kolorze? Bo jakieś parę miesięcy temu był dostępny tylko druk czarno-biały

Działa. Być może potrzebujesz lepszych sterowników, np. tych od producenta linkowanych powyżej - na nich jest więcej opcji i lepsza jakość druku.