Drukarki 3D

Jakbyście się chcieli pozbywać tej drukarki, to chętnie ją przygarnę.

Nie wiem czy to wina za małego prądu.
Ustawiałem teraz w slicerze różne wartości dla silnika X : od 300mA do 1A i za każdym razem w którym momencie wywala błąd kroków w osi X.

I ten błąd wywala wcale nie w momencie dużego posuwu albo dużego przyśpieszenia tylko np w momencie kiedy sobie idzie b.wolno.
Sprawdziłem jeszcze czy koło zębate napędu paska jest dobrze dokręcone na osi silnika ale było OK.

Testy z tym prądem były zrobione z filamentem podawanym ze szpuli na drukarce czyli opór na szpuli raczej nie wpływał na posuw X bardziej niż na Y.

1 polubienie

Rozmawiałem wczoraj z Frankiem i jest propozycja, żeby zlikwidować wymaganie, że drukarki trzeba pilnować - czyli, że można ją zostawić włączoną i wyjść z HSu.

• Rationale jest takie, że ludzie na całym świecie zostawiają włączone drukarki, i one nie płoną.
  • Proponuję jednak wprowadzić zasadę, że zostawić bez opieki można tylko stockową drukarkę “ze sklepu” w dobrym stanie technicznym - a nie kaktusy/ulepy/złomy - istotne o tyle, że w modyfikowanej drukarce ciężko ocenić, czy coś się nie zepsuje, albo czy zabezpieczenia dalej działają tak, jak w wersji sklepowej.

Dajcie znać, co o tym myślicie.

• Pozwólmy zostawiać drukarki bez opieki na noc - wszystkie bez wyjątku.
  • Pozwólmy zostawiać drukarki bez opieki na noc - ale tylko te “sklepowe” w nienagannym stanie technicznym.
  • Nie pozwólmy zostawiać drukarek bez opieki na noc.
  • Mam jeszcze inny pomysł, skomentuję poniżej.
0 głosujących
1 polubienie

Tylko ZA możliwość pozostawienia drukarek w trybie remote. Ale wtedy musimy zapewnić zdalne sterowanie wszelkimi drukarkami i ustawić kamerke nad stanowiskiem jak na przykladzie poniżej
image

2 polubienia

Bardzo podoba mi się ten pomysł - z tym, że wtedy trzeba by zrobić jakiś dostęp do printservera z zewnątrz Hackerspace, coś lepszego i prostszego w użyciu, niż VPN.

1 polubienie

Chyba niezbędnym warunkiem musi być:

• włączenie wszystkich opcji w firmware które wykrywają jakies fakapy (np utratę kroków) i zatrzymują druk
  • zobowiązanie osoby , która coś zostawia, żeby za każdym razem opublikowała, że drukarka zostaje właczona bez nadzoru na czas: od/do
  • sprawdzenie czy taka pracująca drukarka nie wyzwoli czujnika ruchu od alarmu
  • możliwość zdalnego odcięcia zasilania drukarki
1 polubienie

A po co to zobowiązanie?

Nowości drukarkowe:

1. Kupiliśmy od Jakuba Gorczycy Prusę MK3S+ za 1000zł+VAT. Do pełnego działania wymaga jeszcze wymiany/ogarnięcia silnika osi Y - reszta śmiga. Drukarka ma już założony Prusa Connect.

2. Franek zaproponował, że również przyniesie swoją MK3S+. (nie wiem, czy jest już wpięty Prusa Connect)

3. Kupiłem cztery rolki filamentu z budżetu HSu - jutro przyniosę.

4. Zgłosiłem nas jako Hackerspace do programu Prusa Education - zobaczymy, czy jest to coś warte.

PS. Docelowo chciałbym wszystkie drukarki wpiąć w Prusa Connect, żeby mieć na nich natywne drukowanie przez internet i dozór 24/7 (bez skurwiałego Octoprinta)

4 polubienia

Prusa Connect jest już wpięty, jest też kamera ale czasem szwankuje (to jakiś tani zamiennik, przydała by się legitna kamera do Raspbery Pi Zero).

Trzeba tylko przemyśleć jak mądrze i bezpiecznie tego Prusa Connect używać bo zapewnia wylot na świat - kartka z hasłem na ścianie to samobójstwo, puszczanie wydruku z poza HSu bez przygotowania drukarki też jest bardzo ryzykowne. Proponowałbym założenie teamu i dodawanie zainteresowanych, wtedy będziemy też mieli widoczność kto co puścił itp. - więcej info tutaj w rozdziale “User teams”.

Zdecydowanie jestem za takim rozwiązaniem - trzy drukarki to już praktycznie farma, i możliwość przeglądania historii wydruków (na wypadek fuckupu) to też fantastyczna sprawa.

Zrobiłem mały troubleshooting. W drukarce od Jakuba jest padnięte łożysko w krokowcu osi Y. Nie trzeba wymieniać silnika - wystarczy wymienić łożysko.

Wymiary:

• Model: 625Z
  • Średnica zewnętrzna: 16mm
  • Średnica wewnętrzna: 5mm
  • Grubość: 5mm

Czy ktoś może ma takie łożysko na stanie i mógłby przynieść do HSu? Jeśli nie ma, zamówię.

Na stanowisko drukarkowe przybyła Prusa i parę szpul filamentu. Ogarnę to do końca tygodnia - dziś nie zdążyłem, za dużo się działo :) już wkrótce będziemy mieli porządne, kulturalne drukowane na jeszcze wyższym poziomie ^^

1 polubienie

Dzisiejsze upgrade’y na stanowisku drukarkowym:

• Wjechały już oficjalnie dwie oryginalne Prusy MK3S+, jedna kupiona od Kuby Gorczycy, druga udostępniona przez Franka. Razem z żółtym klonem mamy już trzy Prusy MK3S+ - powinno ułatwić to życie, jeśli chodzi o slice-owanie i drukowanie na dowolnej wolnej drukarce.
  • Ender dalej jest na chodzie, ale prawdopodobnie zostanie zastąpiony Prusą Mini, którą mamy obiecaną dostać w najbliższym czasie od tego samego człowieka, który podarował nam żółtą Prusę.
  • Zrobiłem porządek i miejsce na stoliku.
  • Poukładałem filamenty na półkach - docelowo powinny raczej trafić nad drukarki, ale póki co na regale dobrze im się mieszka.
  • Posłałem na emeryturę pudełka SAMLA na filamenty - nie sprawdzają się z wielu powodów - niewygodne przeładowywanie filamentów, zbyt duży opór dla ekstrudera i osi X/Y, trzymają w środku wilgoć. (!)
  • Do drugiej pomarańczowej Prusy (pseudonim Waleń) trzeba jeszcze dodrukować z PETG uchwyt na szpulę z filamentem.

Oprócz tego jeden bardzo istotny upgrade: pomarańczowe drukarki są dostępne przez Prusa Connect - pozwala to zdalnie wrzucać wydruki prosto z Prusa Slicera, jeśli jest się zalogowanym - nie trzeba się babrać z kartą SD. Jeśli ktoś chce wjazd na Prusa Connect, dajcie znać tutaj lub na priv mnie lub Frankowi i podajcie swojego maila, na którego się rejestrowaliście w Prusa Connect (póki co my dwaj mamy tam prawa admina).

3 polubienia

Lista elementów do wydrukowania - zapisuję sobie, żebym nie zapomniał, plus na przyszłość.

Ze zdjęć wyglądało że samle po prostu za mało rurki miały i filament się napinał, zamiast być prowadzonym poprawnie. W przyszłą środę się pojawię i jako prezent powitalny zostawię troche teflonu.

Ja drukuję na 5kg szpulach u siebie w domu. Reverse bowden od pudełka do ekstrudera i śmiga.

A wilgoć to można na szybko zwirek dla kota silikonowy kupić jako pochłaniacz.

Problem jeszcze na tym polega, żeby doprowadzic ten filament z tego pudelka do jednej z już czterech drukarek. A bedzie więcej. Totalny mess zwłaszcza jak ktoś będzie drukował z różnych filamentów. Dla parku maszynowego lepiej wygląda indywidualny feeding

1 polubienie

Dokładnie dlatego wysłałem te pojemniki na emeryturę. Przy jednej drukarce i czterech filamentach to się sprawdzało - przy czterech drukarkach i całej półce filamentów już nie. A zmiana filamentu w tych pudełkach wymaga dosłownie dwóch osób, żeby to zrobić sprawnie i niczego nie popsuć…

1 polubienie

Zakupy do uzbrojenia drugiej Prusy w kamerę:

Suszarka ad hoc:

W jaki sposób wilgoć wydostaje się z wnętrza pudełka? :)