Dodaj drukarkę - wyszuka się automatycznie w sieci. Pamiętaj, by ustawić prawidłowy rozmiar strony w zależności od wybranej drukarki.
Drukowane małych nalepek - Windows
Dodawanie drukarki przez sieć nie działa prawidłowo, ponieważ Microsoft nie potrafi prawidłowo zaimplementować IPP. Zamiast tego, jeśli chcesz uzyskać satysfakcjonujące wyniki, musisz łączyć się bezpośrednio z drukarką.
Instalator sterowników: Zebra Setup Utilities. Przy instalowaniu drukarki stwórz nowy port typu “Network”, wpisz adres IP i port drukarki (patrz lista drukarek poniżej).
Oprogramowanie do projektowania etykiet (opcjonalne): ZebraDesigner.
Oprócz oprogramowania producenta możesz użyć dowolnego innego programu i z niego drukować. Pamiętaj, by ustawić prawidłowo rozmiar strony.
Pytanie do ludzi, którzy znają się na Zebrach (@wiktor?), czy do nich wejdą zwykłe, tanie naklejki termiczne z Allegro, czy trzeba czegoś specjalnego i magicznego? Bo rolka naklejek 60x40mm kosztuje jakąś dychę :D
Dokupiłem drugą Zebrę TLP2824 na potrzeby naklejek do Questa (patrz: https://forum.hswro.org/t/questsystem-w-hardroomie/157), zamówię też folię i naklejki. Dlaczego tak? Żeby nie musieć przekładać naklejek i taśm - nie chcę rozwalać systemu Wiktorowi i Spejstore, a cena była na tyle niska, że mogłem po prostu kupić z własnej kieszeni. Dam znać, jak będzie podłączona i dostępna.
Podłączyłem dziś wszystkie trzy drukarki i spędziłem kilka godzin na debugowaniu. Wnioski są następujące:
Zebra 2824 dodana do CUPSa działa prawidłowo i nie robi dziwnych akcji - zarówno ta Wiktora, jak i moja.
CUPS jest w stanie taką drukarkę wystawić w sieci po IPP. Ale…
Windows 11 nie jest w stanie takiej drukarki zrozumieć. W efekcie w systemie widoczna jest drukarka z domyślnym lub błędnym rozmiarem strony. Efekty są takie, że Windows myśli, że to drukarka A4/Letter/4x6"/itd., i wydruki wychodzą popieprzone - jak widzieliśmy. Co gorsza, próba wydruku pliku o prawidłowym rozmiarze 50x30mm lub 60x40mm kończy się błędem.
Z braku sprzętu nie sprawdzałem, jak zachowuje się Linux/macOS - nie zdziwiłbym się, gdyby też był tam podobne problemy.
Co zrobić? Widzę kilka opcji:
Drukowanie bezpośrednio na drukarce (są wpięte do sieci), przy użyciu oryginalnych sterowników. Jeśli chce się po prostu wydrukować jedną lub kilka etykietek, to jest to upierdliwe, bo instalator sterowników wymaga dużo klikania - ale działa to stosunkowo najlepiej, jest kontrola nad wszystkimi parametrami, itd.
Drukowanie przez Method Draw: http://192.168.75.134:8081/ - ograniczone, ale działa bez instalowania czegokolwiek.
Zamiast CUPSa użycie tego kaktusa: LPrint - autorzy chwalą się, że jest dedykowany do użycia z drukarkami etykiet (wspierane są wszystkie Zebry), i ma prawidłowo działające auto-discovery na współczesnych systemach operacyjnych. Spróbuję to postawić w wolnej chwili i zobaczę, czy działa lepiej.
Postawienie Windowsa na printserwerze, żeby móc korzystać z oryginalnych sterowników. :DDD Ohydne, ale działałoby…
Na razie robię sobie chwilę przerwy, bo już nie mogę na to gówno patrzeć.
PS. Drukarka UPS 2844 jest na printserwerze wystawiona przez p910nd pod adresem 192.168.75.134:9100, i cały ten kaktus działa ze sterownikami UPS (tylko pod Windowsa).
Spędziłem kolejnych kilka godzin na instalowaniu różnych softów do drukarek etykiet. Wnioski są proste i bolesne:
Windows i Android nie potrafią zrozumieć customowych rozmiarów etykiet (60x40, 50x30). Być może za rok-dwa to się zmieni, ale na razie jedno i drugie ma okrutnie zbugowaną implementację IPP.
LPrint ma lepszą kompatybilność, niż CUPS - nic dziwnego, jest bardziej współczesny. Co istotne: LPrint i CUPS mogą koegzystować na tej samej maszynie, bo pracują na różnych portach.