Z okazji zainteresowania telegrafią chciałbym zorganizować akcję budowania kluczy telegraficznych - bo im więcej sztuk, tym taniej wychodzi zamówienie części.
Konstrukcja według EA7HVO - taka sama, jak mamy w Hackerspace, z dociążeniem ołowiem, żeby nie latał na biurku:
Koszt jednego klucza (części metalowe) to maksymalnie 50zł.
Chętnych proszę o zapisywanie się tutaj w ankiecie, lub jeśli ktoś nie ma konta na forum, to u mnie na priv.
Bardziej myślałem o skonstruowaniu przenośnego klucza na magnesie do /p (żeby nie byl taki ciężki) ale takim stacjonarnym grzybem też jestem zainteresowany. Chętnie pomogę w akcji
NEW Single Lever Paddle Morse CW print in place by adivor - Thingiverse - tutaj konstrukcja przemyślana dla ludzi, którzy nie mają dedykowanej podstawki i chcą być tą podstawką. Klucz tutaj ma miejsce na rzep do przyczepienia sobie klucza do uda. Jest to jednoskrzydełkowy, ale pełnoprawny manipulator, drukuje się go w jednej części.
Klucz wg. EA7HVO ma parę wad: strasznie ciężko go dobrze dociążyć. Autor przewidział przykręcenie pod nogi właśnie małe magnesiki i nie trzeba go dociążać. Ja użyłem ołowiu, żeby dociążyć podstawę, żeby nie trzeba było kłaść blachy na stole na radiowym. Poniżej parę fotek z moich konstrukcji, jakie złożyłem: