Kontakt z ludźmi z HSu można też nawiązać po radiu amatorskim. Poza HSową radiostacją, zazwyczaj mamy ją aktywną również na naszych prywatnych ręczniakach.
W kwestii “czy używać CTCSS czy nie” mam takie przemyślenie, żeby mieć dwa kanały na tej samej częstotliwości:
bez CTCSS (albo bez squelcha na CTCSS, ale z nadawaniem CTCSS) kiedy chcemy pogadać, powołać CQ itp itd,
z CTCSS kiedy np. chcemy odpalić radio w tle i interesują nas tylko łączności okołoHSowe, albo kiedy używamy radia do koordynowania konkretnych działań. To też programujemy sobie w ręczniakach, radiach w domu itp, na wypadek jakbyśmy chcieli się do HSu dowołać.
Mnie ten CTCSS strasznie mierzi, bo utrudnia ludziom randomowe wywołanie nas w sytuacji, kiedy potrzebuje - np. kiedy spejs jest zamknięty, a potrzebuje wejść - jestem wielkim fanem otwartej częstotliwości. Zastanawiam się w sumie cały czas, czy to jest realny problem, że słyszymy na klubowej kogoś, kogo nie chcemy słyszeć?
Jest rok 2025. Każde radio na 2m niebędące zabytkiem wspiera CTCSS. Włączenie go nie powinno sprawiać problemów osobie użytkującej taką radiostację.
Jednocześnie częstotliwość nie jest nasza na wyłączność. Możemy nie chcieć słyszeć komunikacji nie skierowanej do HSu. Jeśli chcemy, to przestawiamy na kanał bez ctcss squelcha.