ICOM IC-2730E - radio VHF/UHF

Radio na pasma 2m/70cm. Urządzenia wymaga uprawień (świadectwo radiooperatora/pozwolenie radiowe) bądź nadzoru osoby uprawnionej.

Pełna instrukcja obsługi: https://www.icomjapan.com/lineup/products/IC-2730E/?open=4
Skrócona instrukcja obsługi: wkrótce!

Radio zakupione na ŁOŚ 2025 od HamRadioShop.

1 Like

Do radia trzeba dokaktusić kilka rzeczy:

1. Wydrukować uchwyt na przedni panel: ICOM-2730 HEAD MOUNTING BRACKET by kevinum - Thingiverse - materiał PLA, kolor czarny, uwaga na liczbę sztuk (dwie sztuki elementu bracket.stl). Jeśli ktoś może puścić wydruk, byłoby super.

2. Krótki (~kilka cm) kabelek łączący przedni panel z bazą - mamy zaciskarkę RJ12? Wtyczki wiem, że były.

3. Na kablu zasilającym założyć jakieś końcówki - na start może widełkowe, pasujące do zasilacza, docelowo chciałbym zasilanie na tym stanowisku pędzić na XT60 i zrobić jakiś panel dystrybucji zasilania. Właściwie bardziej skłaniam się ku temu, żeby radio dostało XT60, i z zasilacza zrobić też przejście na XT60 z myślą o przyszłości.

4. Kabel do programowania. Jest tam CI-V - skleję jakiś kabel z konwertera USB-UART, a docelowo chętnie zmontowałbym kabelek pod Digirig, żeby mieć również możliwość robienia FT8 itd. - do tego trzeba dokupić jeszcze jeden taki kabelek.

Robi się w ogóle FT8 na FM (jako afsk) ? Niby dwie stacje tak mogą ze sobą pracować ale to chyba niezbyt praktyczne.

Racja - zapomniałem, że to nie jest radio wstęgowe. Ale mimo wszystko fajnie mieć interfejs DIGI.

Ja bym założył od razu XT60, i do tego zrobił mały kabelek z widełkowymi który będzie mógł być przyczepiony do zasilacza “na stałe”. Po co robić potem dwa razy :wink:

2 Likes

Setting Up IC-2730 for LEO Satellites - Johnson's Techworld - widzę, że to radio jest dość popularne do satelit, w sumie ma full duplex więc można szaleć. Jakaś antena na stojaku i można się bawić, w sumie jeszcze nigdy na satelitach nie pracowałem a zawsze mnie to korciło.

Mam taki rotor Az/El do teleskopu Meade ETX60 którego w sumie nie używam wiec po zdjęciu teleskopu mógłby kręcić anteną 2/70.

A widzę, że hamlib obsługuje różne astro sprzęty w tym Meade LX200, który może być podobny w sterowaniu: Supported Rotators · Hamlib/Hamlib Wiki · GitHub .
No w każdym razie jakby ktoś chciał to rozkmniać to ten rotor jest do dyspozycji.
A tu jest zrewersowany protokół sterowania rotorem: EQMOD-ETX/Documentation/etx60atv4.pdf at master · ozarchie/EQMOD-ETX · GitHub

3 Likes

Nie widzę czy tak się da w tym radiu, żeby zaprogramować komórkę pamięci dla obu pasm i takie pary częstotliwości przełączać jedną gałką. Bo tak najprościej ogarnąć przesunięcie Dopplera ręcznie w trakcie przelotu. Oczywiście przyjemniej programowo sterować z CAT’a ale trzeba by jakoś ogarnąć tak żeby to był przenośny setup, który można np przed HS wynieść z anteną kierunkową. Czyli jakiś HS’owy laptop - z tych co umią na baterii więcej niż 10s :slight_smile:

wiesz… jakby się uprzeć, to może by się dało na jakimś arduino czy innym esp obsłużyć akurat tyle CI-V, żeby robić co potrzeba do satelit :) ludzie różne konstrukcje robią, może “przyciski + strojenie obu VFO tak jak potrzebujemy” będzie drutowalne w skończonym czasie.

Zmontowałem kabel CAT/DIGI do radia. Niestety nie udało mi się zrobić FT8, bo zapomniałem, że to nie jest radio wstęgowe - ale CAT działa.

Uwaga: po podłączeniu kabli traci się część audio z głośnika:

Kabel zmontowany według tych schematów, niczego w Digirig nie trzeba było ciąć, bo dodałem diodę i rezystor w kablu:

Schemat serwisowy radia, gdyby kogoś interesowało: PDF.js viewer