Wydrukować uchwyt na przedni panel: ICOM-2730 HEAD MOUNTING BRACKET by kevinum - Thingiverse - materiał PLA, kolor czarny, uwaga na liczbę sztuk (dwie sztuki elementu bracket.stl). Jeśli ktoś może puścić wydruk, byłoby super.
Krótki (~kilka cm) kabelek łączący przedni panel z bazą - mamy zaciskarkę RJ12? Wtyczki wiem, że były.
Na kablu zasilającym założyć jakieś końcówki - na start może widełkowe, pasujące do zasilacza, docelowo chciałbym zasilanie na tym stanowisku pędzić na XT60 i zrobić jakiś panel dystrybucji zasilania. Właściwie bardziej skłaniam się ku temu, żeby radio dostało XT60, i z zasilacza zrobić też przejście na XT60 z myślą o przyszłości.
Kabel do programowania. Jest tam CI-V - skleję jakiś kabel z konwertera USB-UART, a docelowo chętnie zmontowałbym kabelek pod Digirig, żeby mieć również możliwość robienia FT8 itd. - do tego trzeba dokupić jeszcze jeden taki kabelek.
Ja bym założył od razu XT60, i do tego zrobił mały kabelek z widełkowymi który będzie mógł być przyczepiony do zasilacza “na stałe”. Po co robić potem dwa razy
Setting Up IC-2730 for LEO Satellites - Johnson's Techworld - widzę, że to radio jest dość popularne do satelit, w sumie ma full duplex więc można szaleć. Jakaś antena na stojaku i można się bawić, w sumie jeszcze nigdy na satelitach nie pracowałem a zawsze mnie to korciło.
Nie widzę czy tak się da w tym radiu, żeby zaprogramować komórkę pamięci dla obu pasm i takie pary częstotliwości przełączać jedną gałką. Bo tak najprościej ogarnąć przesunięcie Dopplera ręcznie w trakcie przelotu. Oczywiście przyjemniej programowo sterować z CAT’a ale trzeba by jakoś ogarnąć tak żeby to był przenośny setup, który można np przed HS wynieść z anteną kierunkową. Czyli jakiś HS’owy laptop - z tych co umią na baterii więcej niż 10s
wiesz… jakby się uprzeć, to może by się dało na jakimś arduino czy innym esp obsłużyć akurat tyle CI-V, żeby robić co potrzeba do satelit :) ludzie różne konstrukcje robią, może “przyciski + strojenie obu VFO tak jak potrzebujemy” będzie drutowalne w skończonym czasie.