Hejka, jestem z ASP i chciałam zrobić projekt z użyciem oscyloskopu/osci-rendera :)
Myślałam nad stworzeniem interaktywnego widgetu w oscyloskopie a la Shimeji, który po podłączeniu do komputera będzie reagował na poszczególne inputy/eventy, jak np. wciskanie klawiszy na klawiaturze, uruchamianie poszczególnych programów czy też reakcja na rózne eventy w grach. Teraz chcę zacząć od małych kroczków i zobaczyć czy w ogóle da się pracować z interaktywnością w osci-renderze. Chcę was poprosić o pomoc, ponieważ osci-render daje mi dużo technicznych problemów, które nie jestem w stanie ogarnąć sama.
Co chciałabym teraz osiągnąć:
- Czytanie pozycji myszki i mapowanie jej do efektów (obraz w oscyloskopie zmienia się w oparciu o ruch myszki w lewo/prawo)
- Reagowanie na poszczególne inputy klawiatury/myszki (efekt zmienia się jak naciśniesz “1” na klawiaturze)
- (opcjonalnie, ale fajnie by było) Mapowanie efektów do kontrolera do gier; tak naprawdę to samo, co z klawiaturą
Osci-render pozwala na kodowanie własnych efektów w Lua, jednak żeby móc mapować współrzędne myszki lub klawisze klawiatury, trzeba by było pobrać specjalne biblioteki, a nie mam pojęcia czy da się to zrobić w osci-renderze. Z tego co wiem, program został napisany w C++, więc może da się zrobić jakiś reverse engineering, ale nie mam pojęcia jak się za to w ogóle zabrać.
Link do tutorialu Lua od twórcy osci-rendera
W osci-renderze jest także zakodowana klawiatura MIDI, która pozwala na zmianę granych frekwencji, żeby w prosty sposób manipulować obrazem w oscyloskopie, ale nie jestem pewna czy da się to zrobić wystarczająco dokładnie, żeby mieć jakąś większą kontrolę nad obrazem.
Pewnie istnieje możliwość manipulowania MIDI, żeby grała specyficzne frekwencje po zmapowaniu jej do klawiatury/kontrolera, aby symulować zmianę efektów, ale nie wiem, czy to w tym momencie nie stanie się zbyt skomplikowane w porównaniu z efektem końcowym, który chcę osiągnąć. Chciałabym się najpierw skupić na tym, czy da się bezpośrednio odczytać inputy w osci-renderze, a jak się nie uda, to dopiero szukać alternatyw.
Także patrzyłam czy da się coś zrobić z modelem 3D w Blenderze podłączonym do osci-rendera, ale z racji tego, że osci-render czyta wyrenderowaną animację modelu, nie jestem w stanie nic zbytnio zrobić.
Planuję też napisać do twórcy osci-rendera, może byłby zainteresowany dodaniem jakiegoś ustawienia interaktywności. Ja też nie mam żadnego doświadczenia z Lua/C++ i nie byłam w stanie znaleźć żadnego pomocnego tutorialu, więc jest możliwość, że rozwiązanie jest bardzo proste tylko ja nie byłam w stanie go znaleźć.
Dzięki wielkie :)