"KNUR"- projekt kabury do radia przenośnego

KNUR- co to jest?

Kabura Nędzna Uniwersalna Radiowa

Backstory

Używając radiotelefonów (pokroju Quancheng czy Anytone), zawsze miałem problem z ich przenoszeniem.
Gdy mam plecak, jest to bardzo proste- zapinam sobie je za szlufkę w ramieniu plecaka.
Gdy jestem bez plecaka, zostaje mi dopięcie do kieszeni jeansów (co jest niezbyt wygodne i nie trzyma się to zbyt dobrze) albo do paska (co także jest niewygodne bo radio jest zbyt wysoko i zbyt sztywno).

Wobec tego stanąłem przed zadaniem wykonania wygodnej kabury do przenoszenia radiotelefonu.

Podpatrzyłem u @krzywy kiedyś taką kaburę którą zakładał przez ramię jak torbę- jest to jakaś opcja, ale wolałem mieć coś dopinanego do spodni.

Wymagania projektowe

Postawiłem sobie następujące wymagania od tego projektu:

1. Uniwersalne: musi być doczepiane do zarówno do dresów jak i do spodni z paskiem i bez.
  2. Bezpieczne: musi bezpiecznie trzymać radio żeby nie spadło na ziemię.
  3. Tanie: musi być wykonalne z ogólnodostępnych materiałów
  4. Proste: musi być wykonalne bez specjalistycznych narzędzi
  5. Wygodne: musi być wygodne zarówno podczas szybkiego chodzenia jak i podczas siedzenia (w aucie, na krześle i w zbiorkomie)
  6. Obliżane: nie może przeszkadzać w noszeniu kurtki. Radio ma być dostępne na zewnątrz, kurtka nie może nachodzić na radio.

UWAGA: Nie stawiałem sobie za cel żeby to stylowo wyglądało. O czym z resztą się przekonacie X D

Jak to wykonać

Wykonanie całości powinno zająć mniej niż godzinę, mając pod ręką materiały i narzędzia.

Potrzebne materiały i narzędzia

1. ~260mm uciętej rury PVC (nie zapisałem sobie średnicy- ale mam ją w HS- zapytajcie i możecie brać do swoich projektów albo do swojego KNURa)
  2. Opalarka elektryczna
  3. Rękawice w których można dotknąć ciepłej rury PVC do jej formowania (polecam budowlane skórzane)
  4. Piła do metalu
  5. Linijka i ołówek
  6. Papier ścierny
  7. Mała śrubka z nakrętką o średnicy 3mm

Instrukcje wykonania

Piłą i godnością osobistą z długiej rury PVC ucinamy około 260mm odcinek.
Następnie przecinamy ją piłą wzdłuż.
W następnym kroku opalarką stopniowo podgrzewamy ten odcinek i w rękawiczkach rozprostowujemy go na płasko.
Po paru podgrzaniach i formowaniu powinniśmy uzyskać taki oto efekt:

Następnie na płaskim PVC zaznaczamy ołówkiem i linijką mniej-więcej (nikt z tego nie będzie strzelał lol) taki oto wzór.
Na niebiesko to linie pomocnicze, na czerwono zaznaczony obszar do wycięcia.
Ten rysunek jest poglądowy- nie jest dobrze wyskalowany.

Przecinamy linie czerwone w pionie i poziomie:

Teraz można użyć papieru ściernego żeby wyrównać boki płaskiego elementu. PVC bardzo łatwo poddaje się ścieraniu.

Gdy już usunęliśmy zakreskowany na czerwono materiał, przystępujemy do formowania KNURa.

Zacząłem od uformowania szlufki na klips do radia.
Żeby go wykonać, oczywiście podgrzewamy obszar i zawijamy częsć 1 zaznaczoną na rysunku poglądowym w lewo żeby uzyskać taki efekt:

Później uformowałem klips do spodni.
Żeby go wykonać, najpierw podbrzewamy górną część obszaru 2 i zaginamy go pod siebie żeby stworzyć “stoper” do paska.
Następnie podgrzewamy linię uprzednio zaznaczoną na niebiesko i zaginamy w przeciwnym kierunku co szlufka na klips.

Do zabezpieczenia szlufki do klipsa, użyłem śrubki, żeby radio nie wyskoczyło z KNURa podczas szarpnięcia:

Efekt połowiczny

Protipy

PVC bardzo dobrze się formuje, ale trzeba pamiętać żeby go nie przegrzać bo zmienia kolor i może się porwać. Robić z wyczuciem: podgrzewamy opalarką trochę, sprawdzamy (W RĘKAWICACH!) czy już się poddaje do formowania.
Zależnie od elementu jaki formujemy, PVC można podgrzewać słabiej (np. do zagięcia dużego elementu) lub mocniej (zagięcie małej zakładki w szlufce do paska “do wewnątrz”).

Tematy do poprawy

Pomimo że jest to wersja testowa, to:

1. Dziadowsko wyszły mi “proste linie” jakie ciąłem- później niewystarczająco doszlifowałem krawędzie
  2. Niestarannie rozprostowana rura- na krawędziach widać pofałdowania od nagrzewania

Kolejnym krokiem dla mnie jest wyrównanie nędznych krawędzi papierem ściernym.
Rozważam też pomalowanie KNURa na jakiś kolor, ale obawiam się o trwałość farby przy noszeniu i obcieraniu klipsa radia o szlufkę.

2 polubienia