Mały upgrade starego komputera - wymiana SSD. Co poradzicie?

Mamy w domu PC na bazie takiej płyty głównej - Asus Z87-Plus
Teraz jako dysk C: jest używany PLEXTOR PX-128M5S (128 GB, SATA-III).
Obok niego stoi Western Digital WDC WD2002FAEX-007BA0 (2 TB, 7200 RPM, SATA-III).

O co chodzi?
Zastanawiam o wymianie tego głównego dysku na większej pojemności - 512 GB.
Tego musi wystarczyć na pakiet MS Office, Photoshop, 2-3 programy i 2-3 klasyczne gry (a-la Sims 3, GTA 3).
Większość czasu komputer przyznaczony do pracy w internecie, studia, oglądania filmików online (nie 4k).

Z tego powodu, że nie mam głębokiej wiedzy w temacie nowoczesnych PC, prosze o poradę.

1. Czy będzie działał w tym systemie taki lub podobny dysk? Tak rozumiem, niezbędne użycie adaptera.

2. Jakie najmniej dotkliwy sposób na przeniesienie systemu ze starego dusku na nowy? Czy w ogóle to możliwe? Albo lepiej wszystko zainstalować ponownie…

Tak stare płyty główne (bez slotu M.2) będą miec problem z bootowaniem z dysku M.2, czasami potrzebna jest aktualizacja BIOS (tak miałem na Z97), a czasami w ogóle nie zadziała. Kupiłbym po prostu dysk na SATA - różnicy w wydajności nie zauwazysz, a kompatybilność gwarantowana:

(tak, 500MB/s vs 3000MB/s wygląda na dużą róznicę - ale w praktyce jak często potrzebujesz odczytać z dysku więcej niż 500MB/s? tech youtuberzy to testowali, różnica czasie startu systemu albo ładowania w grach jest minimalna. współczesne SSD trochę stały się wyścigiem na liczby… w końcu bigger number better)

Jeśli chodzi o migrację - Samsung dołącza do dysku program do kopiowania/migracji na nowy dysk :) klikasz i gotowe.

PS. Z tą ceną adaptera ich posrało, polecam taką wersję deluxe za 17zł z :b:ulkanu Cen :D

1 polubienie

Ślicznie dziękuję. Raczej wtedy zostawie SATA dysk do wyboru. Ten Samsung będzie fajnie pasował :)

Według danych z Userbenchmark (portal wątpliwy, ale dane o dziwo wyglądają sensownie) speedup 2x jest dokładnie w normie - według porównania tych dysków (nie znalazłem w bazie SN570, wziąłem chyba podobny SN550) Twój nowy dysk jest dwa razy szybszy w operacjach losowego odczytu, a to jest dominujący rodzaj operacji przy bootowaniu systemu:

Żeby to sensownie porównać, trzeba by wziąć dwa dyski z tej samej epoki i tej samej konstrukcji - inaczej jakikolwiek pomiar jest zakłócony przez to, że ktoś postawił w porównaniu stary dysk SATA z nowym dyskiem NVMe, i dominującą różnicą są różnice generacyjne (jak widać spore), nie różnice w interfejsie. MX300 wyszedł w 2016, SN570 w 2021 roku.

1 polubienie