Motywacja
Fascynuje mnie technologia kształtująca naszą rzeczywistość, którą łatwo jest przeoczyć. Codziennie nosimy ubrania składające się z ogromu przeplatających się włókien i łatwo przejść nad tym do porządku dziennego. Tymczasem wytworzenie tkanin, dzianin itp w sposób manualny wymaga ogromnej pracy. Pewnie dlatego jest to gałąź przemysłu, która bardzo wcześnie została zautomatyzowana.
Pierwsze (obsługiwane ręcznie) maszyny dziewiarskie pojawiły się w XVI wieku.
W 1805 roku Joseph Marie Jacquard opracował metodę sterowania nitkami osnowy za pomocą kart perforowanych (maszyna żakardowa).
Pod koniec lutego sprawdziłem czy są jakieś maszyny dziewiarskie na OLX. Znalazłem ofertę sprzedaży takiej oto maszyny.
Okazało się że na YouTube są filmy szczęśliwych użytkowników tej właśnie maszyny, istnieje community posiadaczy i dużo wzorów projektów dostępnych online.
Szalę decyzji “kupić czy nie kupić” przeważyło (na “kupić”) odkrycie, że w komplecie jest dodatek służący do programowania wzorów za pomocą kart perforowanych.
Na początku marca stałem się więc posiadaczem szwajcarskiej maszyny Passap DM-80. Maszyna była używana komercyjnie na przełomie lat 80 i 90. Kiedy interes przestał się opłacać została spakowana i przeleżała na strychu 30 lat. Stan techniczny był dość dobry, ale wszystko było przepełnione starym olejem maszynowym z dodatkiem kurzu z włóczki. Około miesiąca czasu zajęło mi rozmontowanie jej, wyczyszczenie, naoliwienie i złożenie z powrotem.
Cel
Celem projektu jest doprowadzenie maszyny do 100% sprawności. Używanie jej do tworzenia szalików, czapek, rękawiczek, swetrów na własne potrzeby i prezenty.
Status
- Udało się naprawić regulację wielkości oczka w tylnych saneczkach.
- Udało się wykonać pierwszy projekt z instrukcji obsługi maszyny.
- Regulacji wymaga mechanizm zmieniania kolorów włóczki. Zrobione.
- Element wyzwalający automatyczne zliczanie rzędów jest zjechany i nie zawsze podbija numer na liczniku. Wydrukowałem w HS 09.813.22_Trip_Cam_For_Row_Counter.stl, ale jest to wersja, która wyzwala tylko nowy wiersz na dodatku Deco, a nie na liczniku. Wersja której potrzebuję zawiera dodatkową wypustkę. Planuję wydrukować ją osobno i dokleić. Zrobione.
- Prawdopodobnie regulacji wymaga centerowanie podawania włóczki.
- Sterowanie za pomocą popychaczy nie było jeszcze sprawdzone.
- Potrzebny jest lepszy stojak do maszyny.
Zakupiony przeze mnie Stół roboczy Scheppach 5907103900 nie jest idealny, bo posiada wzmocnienie na środku, które zatrzymuje opadanie dzianiny. - Nie mam żadnej karty perforowanej do niej (ale jest generator online ).
- Wyczyszczenia i przetestowania wymaga mechanizm sterowania za pomocą kart perforowanych.
Obecnie maszyna dziewiarska znajduje się na strychu nad moim mieszkaniem, ale jeśli byłoby zainteresowanie i miejsce to mógłbym przywieźć ją do hackerspace.
Na pewno przydałaby mi się pomoc ze stojakiem do maszyny. Jeśli udałoby się stworzyć coś dedykowanego, to będę mógł przekazać zakupiony przeze mnie stół roboczy na rzecz hackerspace.