Modyfikacja Quansheng UV-K5 z modułem SI4732

Cześć wszystkim!

Jeśli ktoś z Was zastanawia się nad modyfikacją radia Quansheng UV-K5/6 i dodaniem opcji odbiornika HF przy użyciu modułu SI-4732 v6.8 – właśnie to zrobiłem i chciałem się podzielić efektem.

Modyfikacja nie jest bardzo skomplikowana, choć wymaga trochę precyzji i cierpliwości.

Proces wygląda następująco:

• Wyciągnąć radio z obudowy, żeby to zrobić trzeba zdjąć pokrętło i baterie następnie lekko podważyć radio od dołu obudowy
  • odlutować jeden układ scalony (wskazany na zdjęciu)
  • zdjąć wyświetlać (ostrożnie by nie uszkodzić taśmy)
  • odlutować diodę LED
  • wlutować moduł SI4732 (należy tez wlutować cienki przewód z modułu do rezystora zaznaczonego na zdjęciu czerwoną strzałką)
  • poszerzyć otwór diody LED w obudowie na 6mm tak żeby gniazdo SMA się zmieściło
  • wlutować przewód koncentryczny załączony w zestawie do gniazda SMA
  • zamontować gniazdo SMA
  • wcisnąć radio z powrotem do obudowy.

Po wlutowaniu modułu SI4732 v6.8 do UV-K5 i zgraniu odpowiedniego firmware’u (w moim wypadku to jest CEC_v0.51 HF) udało mi się uzyskać całkiem przyzwoity odbiór. Zakresy HF działają, można posłuchać emisji SSB, a jakość odbioru jest naprawdę zaskakująco dobra. Oczywiście nie ma co się spodziewać cudów, moduł kosztował 56PLN z AliExpress ale jak na taki koszt jestem bardzo zadowolony.

Video

3 polubienia

A tu odbieram FT8 na paśmie 20m 14.074MHz. Antenna z drutu 28 AWG przeciągnięty dwa razy wszerz balkonu.

1 polubienie

No i namówił. ;o

1 polubienie

A tu odbiór USB na 2m

Jest możliwość poszerzenia pamięci eeprom żeby radio miało miejsca na 999 kanałów. :smile:

Dobrze kumam, że jest to modyfikacja kosztem odbioru broadcastowych stacji FM?

Nie, FM też jest i bardziej czuły.

1 polubienie

A tak dokladniej to odbieranie FM broadcast dalej działa ale nie w tym firmware v0.51HF. Ale jest opcja na multi boot z Losehu bootloader, wtedy można wybrać który fw uruchomic.

Firmware cec nie jest wspierany przez CHIRP next-20250509 w skutku nie można dokonać zapisu konfiguracji na pamięć. Żeby to zrobić należy wgrać jakiś fw wspierany przez CHIRP np. egzumer lub IJV, wgrać nową konfiguracje i potem znowu wgrać cec. :unamused: