Naprawa TTC6050 grawer cnc po zwaciu.

Witam, mam uszkodzony grawer TTC6050 Large CNC Router TTC6050 for 600 x 500 mm | TwoTrees , chiński. Podczas pracy złapał zwarcie aż bespieczniki wystrzelili. Teraz startuje ochłodzenie, zapala oświetlenie na placu roboczym i na tym wszystko. Komputer go też już nie widzi. Kolega przyniesie go 02.09.2026, ale wcześniej nie byliśmy jeszcze u was. Będę wdzięczny za zdiagnozowane uszkodzenia i, może, umówimy się na naprawe.

Będę w środę w spejsie, chętnie spojrzę.

Dla tych, co byli ciekawi usterki po diagnozowaniu w spejsie:

1. Zwarcie było po przypadkowym dotknięciu Z-probe do zasilania silnika (ok. 50V).
  2. Wystrzelony był bezpiecznik silnika - do wymiany.
  3. Wystrzelił ESP32, dosłownie była dziura w scalaku.
  4. Po wymianie ESP32 firmware sprawdzał fuse bity i nie chciał wstać twierdząc, że płyta nie jest oryginalna (so much for right of repair). Użyłem GitHub - tenable/esp32_image_parser: A toolkit for helping you reverse engineer ESP32 firmware. · GitHub oraz deasemblera, żeby zneutralizować problem.
  5. Dodatkowo ścieżka sygnałowa od Z-probe była wypalona na dwóch PCB - poszedł w ruch kynar.
  6. Na stykach zasilania zamontowałem nowe wsuwki i osłony, żeby nie dało się więcej zrobić zwarcia.
2 Likes

Super, bardzo dziękuję za pomoc!