Nauczyciel obsługi tokarki poszukiwany (odpłatnie)

Cześć,

Jako że potrzebuję sobie wytoczyć parę rzeczy i to regularnie co jakiś czas, a nie miałem nigdy tokarki w rękach szukam kogoś kto by pomógł mi przebrnac przez pierwsze kroki i żebym był w stanie potem sam zrobić co mi trzeba. Poradników jest milion oczywiście ale ja jestem ten typ co ma dwie lewe ręce i na dodatek chcę je zachować do emerytury więc nie wyobrażam sobie ogarniać tego sam - za duże ryzyko przy moim “talencie” :slightly_smiling_face:

W zasadzie to nie potrzebuję kursu “od zera do tokarza” i żeby wszystko robić co się da tylko na tokarce. Potrzebuję dojść tylko do takiego poziomu żebym mógł np. wziac okraglasty detal, kawałek aluminium fi=15 cm grubość 5 mm, zrobić z niego dysk bez widocznego bicia, ładny centralny otwór itp. Poskrawać brzegi, w porywach dorobić jakiś kołnierz do mocowania na wał liniowy - chyba nic cudacznego.

Gdyby znalazł się ktoś taki, kto ma jakieś doświadczenie, chciałby podzielić się wiedza i jeszcze zarobić na spędzonym czasie to myślę że sie dogadamy. Wymagania mam konkretne, wiem co chcę zrobić tylko jeszcze nie wiem jak. ;) Forma nauki idealnie w formie lekcji na żywo, z tego co wiem na hackerspace jest tokarka uniwersalna więc można się umówić na miejscu.

Mogę pokazać Ci jak się obsługuje tokarkę. Mam starą tokarkę (tum35B) ale tokarzem nie jestem (z wykształcenia jestem fizykiem i informatykiem) , ale nie dostałem bana na youtube i potrafię niczym tresowana małpa naśladować ruchy autora filmiku.

Mając świadomość, że homo sapiens jest gatunkiem prawie wymarłym a homo erectusom ne starcza odwagi by samodzielnie uruchomić urządzenie by ponaśladować ruchy rąk z filmiku z jutuba , przyjdę i będziesz naśladować moje ruchy na żywo.

Haraszo ? Kagda budziesz w hakier-hałabudzie?

6 polubień

“Pomogę ci, ale najpierw cię obrażę” speedrun any%

4 polubienia

nauka urządzenia wręcz słynącego z powodowania kalectwa w przypadku nieumiejętnego użycia tylko za pomocą materiałów na youtube

no ja osobiście się nie dziwię, że ktoś jednak może preferować nadzór i pomoc osoby z doświadczeniem i wiedzą

3 polubienia

Jak myślisz, że damy komuś losowemu dostęp do tokarki na gębę bez szkolenia, pięć minut po pojawieniu się w hsie, to chyba śnisz.

Do widzenia.

4 polubienia

Cześć @ElektrowniKoscielnik, widzę, że to Twój pierwszy wpis na naszym forum, dlatego przybliżę Ci trochę nasze zasady współżycia społecznego. W Hackerspace przykładamy uwagę do tego, żeby odnosić się do innych ludzi z szacunkiem i ich nie obrażać, nawet jeśli występuje pomiędzy nami różnica zdań, czy poglądów. Twój post ma zdecydowanie wydźwięk obrażania drugiej osoby, a nie chęci pomocy. Na przyszłość rozważ proszę, czy rzeczywiście chcesz podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, czy tylko urazić drugą osobę. To drugie będzie nagradzane działaniami administratorów naszych kanałów komunikacji.

4 polubienia

Widzę, że już większość tematu zostało wyjaśnione przez pozostałych uczestników za co jestem wdzięczny :) więc dorzucę tylko trochę kontekstu. Porównania do pokrewnych hominidów przemliczę, bo w zasadzie nie ma czego komentować. Ja osobiście jestem zwolennikiem deep dive i samoukiem ale mam jeszcze na tyle szacunku do cudzego, drogiego sprzętu że chciałem uniknąć sytuacji, że coś potem nie będzie sie nadawało do użytku (włączając mnie) bo “pan z youtube powiedział, ale na innym filmiku”. Gdybym miał pod ręką swoją tokarkę to pewnie już bym się zaczął bawić albo przynajmniej intensywnie wpatrywać, no a w takiej sytuacji pomyślałem że może znajdzie się ktoś, komu akurat jakimś cudem bardziej przyda się kasa niż czas. Jak nie, to trudno - może rozejrzę się też za jakimś komercyjnym szkoleniem. :)

Pomijając wszystkie inne aspekty, które wyżej padły, to tokarka u nas w HS jest za mała żeby taki detal wytoczyć. Konkretnie uchwyt nie złapie takiej średnicy.

Grubość pewnie z kolei za mała, więc chyba przytwierdzenie do piasty na wale powiedzmy fi=6 mm byłoby jakąś opcją?

Wtedy tak. Ale ten wałek czy jakaś piasta do włożenia w uchwyt to moim zdaniem powinna mieć sporo wiecej niż 6mm przy takim dużym detalu.

1 polubienie