Cześć,
Jako że potrzebuję sobie wytoczyć parę rzeczy i to regularnie co jakiś czas, a nie miałem nigdy tokarki w rękach szukam kogoś kto by pomógł mi przebrnac przez pierwsze kroki i żebym był w stanie potem sam zrobić co mi trzeba. Poradników jest milion oczywiście ale ja jestem ten typ co ma dwie lewe ręce i na dodatek chcę je zachować do emerytury więc nie wyobrażam sobie ogarniać tego sam - za duże ryzyko przy moim “talencie”
W zasadzie to nie potrzebuję kursu “od zera do tokarza” i żeby wszystko robić co się da tylko na tokarce. Potrzebuję dojść tylko do takiego poziomu żebym mógł np. wziac okraglasty detal, kawałek aluminium fi=15 cm grubość 5 mm, zrobić z niego dysk bez widocznego bicia, ładny centralny otwór itp. Poskrawać brzegi, w porywach dorobić jakiś kołnierz do mocowania na wał liniowy - chyba nic cudacznego.
Gdyby znalazł się ktoś taki, kto ma jakieś doświadczenie, chciałby podzielić się wiedza i jeszcze zarobić na spędzonym czasie to myślę że sie dogadamy. Wymagania mam konkretne, wiem co chcę zrobić tylko jeszcze nie wiem jak. ;) Forma nauki idealnie w formie lekcji na żywo, z tego co wiem na hackerspace jest tokarka uniwersalna więc można się umówić na miejscu.