[Porada] Mocowanie koła zębatego do koła

Chcę zbudować napęd, co będzie ode mnie wymagało sprzężenia tylnej zębatki z kołem:

Mój obecny pomysł to:
wolnoobracająca się oś pomiędzy dwoma łożyskami w oprawach, zębatka przykręcona do customowo zamówionej flanszy z dystansem. Taka flansza zostałaby przyspawana do blachy koła.

Moje pytanie, prośba o poradę:
zupełnie nic nie wiem o spawaniu. Nie mam pojęcia, czy koło jest wykonane z materiału, do którego będzie się dało taką flanszę rozsądnie przyspawać, ani jak to sprawdzić. Chętnie przyjmę też propozycje miejsc, gdzie taką flanszę zamówię :slight_smile:

Jeśli czyta to jakiś spawacz, chcę żebyś wiedział: to wszystko dzieje się przez Twoją milczącą zgodę xD

1 polubienie

Dobra że masz pomysły i wizualizacje, ale o takie rzeczy pewnie najlepiej pogadać z ludźmi na żywo :slight_smile: Naszkicować coś tam w rozmowie osobistej i od konceptu poruszać się w strone poszukiwania rozwiązań i nawet o przyniesienie tych części do zbadania. Ze swojej strony powiem, że mnie by brakowało podstawowej wiedzy o całym systemie, żeby coś sugerować: jakie obciążenie przewidywane, warunki eksploatacji, układ całego systemu.

P.s. 3D druk świetnie się nadaje do prototypowania, więc dobry postęp :+1:

1 polubienie

To prawda i zupełnie rozumiem, starałem się od razu napisać najwięcej jak mogłem, ale zdaję sobie też sprawę, że oryginalny post to bardzo “ask to ask” typ pytania.
Picrel to akurat model pod wydruk, bo będę testować, czy PAGF udźwignie. W najgorszym wypadku nauczę się drukować czymś nowym :slight_smile:
Do spawania byłby dużo prostszy element, tutaj po prostu wykorzystuję przestrzeń, żeby zwiększyć masę, na którą rozłożą się obciążenia.

Co do okoliczności użytkowania: 2x silniki po .5kW, łańcuchami przekazują napęd 1:5 na koła. Koła sterowane niezależnie, z możliwością jazdy do przodu i do tyłu. Napędzają platformę, na której będzie siedział operator i bateria więc obciążenie to będzie jakieś 150kg rozłożone na te dwa koła i jedno albo 2 pomocnicze z przodu platformy (platforma nie jest jeszcze sfinalizowana, bo nie wiem jak szeroki wyjdzie ostatecznie napęd).

Ogólnie buduje zupełnie przesadzony kostium daleka z Doktora Who :smiley:

1 polubienie

Polecam kanał Made in Poland
Goście nie robią jakiś cudów techniki, ale duża część rzeczy jest tworzona z gotowych elementów jak Twoje koła i prostych rur/profili - na luzie do zrobienia w HSie, myślę że możesz znaleźć jakieś inspiracje.

Przy silnikach 500W wydruk może nie wytrzymać, ale adapter do łączenia koła zębatego z kołem raczej na luzie możesz zrobić z jakiegoś tworzywa, obróbka jest prostsza niż metalu. Może warto też rozważyć napęd na pasku zamiast łańcucha, jest trochę bezpieczniejszy :slight_smile: