[Projekt] Łączność radiowa na satelitach

Większa liczna osób zauważyła, jak od dłuższego czasu chodzę z pewną anteną do HSu i kieruję w niebo, czegoś słucham. Antena to moje odwzorowanie projektu pewnego kolegi z Niemiec: antena typu Arrow w wykonaniu budżetowym: Carbon Arrow Yagi Antenna - 20€ dual band yagi | Tysonpower.de
Antena jest zbudowana z:

• rurek Al 6mm,
  • rurek Al 10mm,
  • rurki Al 12mm jako boom,
  • drukarki 3D (użyłem w tym wykonaniu PETG do wszystkich elementów)
  • gniazd SMA
  • kabla RG-178 (dzięki Kosma!)
  • micro-dupleksera zrobionego samodzielnie ( kopia oryginalnego micro-dupleksera Arrow)

Wydrukowałem elementy, poskładałem wszystko do kupy, jedyne co zmieniłem względem oryginalnego projektu, to zmieniłem pręt z karbonu na pręt aluminiowy, bo za bardzo się wszystko uginało.

Jeżeli kogoś interesują parametry dupleksera: wnosi tłumienie 1dB dla 2m i 70cm (dokładnie 0,9dB na 2m i 1,1dB na 70cm). Jedni powiedzą, że to sporo, inni powiedzą, że jest mało. Ja mówię, że jest zjadliwie. Jeżeli nadaję z mocą 7W, to na wejściu do anteny jest 5.5W, a różnica pomiędzy 5.5W a 7W jest bardzo mało zauważalna.
Projekt jeszcze trwa, mam już drugi profil przygotowany na drugą antenę. Jak tylko skończę robić antenę nr. 2 ( wersja bardziej składana, przystosowana do życia w akademiku), przekażę pierwszą iterację anteny dla potrzeby HSu. Satelity fajna rzecz, więc będzie można popróbować swoich sił w słuchaniu ufoludków. :smiley:

6 Likes