Kilka osób zbulwersowanych wyceną podjazdu dla wózka (150k netto) przy moim mieszkanku zaoferowało chęć pomocy w zrobieniu wariantu DIY z kraty wema i jakichś innych metalowych elementów. Kolega mi wyrysował wstępny projekt (ale kształt ostateczny może być inny), który wraz z kilkoma zdjęciami wrzuciłam tu: Proton Drive
Ktoś chętny pomóc mi z wyceną takiego podjazdu?
Patrzę głównie w stronę osób umiejących w metal, bo ja się na tym nie znam ani trochę (@tomeczek @malpa @franek).
Pewnie pomysł wcześniej padł ale na wypadek gdyby pomysł nie: internet sugeruje że windy platformowe wychodzą istotnie taniej niż tamta wycena:
i na papierze wyglądają wygodniej niż to ~7 zakrętów
Powinno też być możliwe zmieszczenie pionowej po prawej a te widzę w jeszcze lepszych cenach i teoretycznym user experience, na przykład:
Podjazd jest mniej awaryjny. Mam już dość przepraw z tym, że winda nie działa, bo nie działa (np. ostatnio spółdzielnia wyłączyła, bo się żarówka przepaliła).
Problemy do rozważenia:
- fundamenty - jak to osadzić żeby nie osiadało (bo jak zacznie osiadać nierównomiernie to może nawalić)
- zabezpieczenie przed korozją
- przeglądy - sprawdzanie regularnie czy wszystko jest ok
Inspiracje:
- sprawdziłbym w normach jakie są maksymalne kąty podjazdu dla wózków, jakie muszą być wymiary platform etc
- w mcmaster-carr McMaster-Carr za sposobami składania
Fundament pewnie będzie musiała jakaś firma wylać.
Co do norm to ten rysunek już uwzględnia odpowiednie nachylenia, szerokości itp.
Zajebisty jest ten schodołaz gąsienicowy a biorąc pod uwage to co ostatnio widziałem możnaby nim pilotem sterować i nie byłoby to wogóle trudne do zrobienia.
Pierwszy raz widziałem taki schodołaz, opcje schodołazu w Tokio gdzieś na schodach (na żywo). Od razu mnie to zainteresowało. Gdzieś też(na zywo) widziałem konstrukcje schodów metalowych gdzie konstrukcja ingerowała bardzo minimalnie w konstrukcje budynku i troche się jednak dziwiłem,że u nas się tak nie robi a podobało mi się ta konstrukcja właśnie.
A masz pod ręką jakieś zdjęcia tego rozwiązania, albo widziałeś gdzieś w internecie coś podobnego do tego, o czym mówisz?
O coś takiego chodzi: https://www.orfemet.pl/wp-content/uploads/2017/03/20160217_160552.jpg
Te kraty to są gotowe elementy. No i kraty mają tą zaletę względem podjazdu z kostki brukowej, że śnieg i deszcz są mniejszym problemem.
Nie, nie mam. Wiele obrazów zapisało się w głowie. Gdzieś w sieci pewnie może i jest jak to wygląda a jak nie to można wsiąść w Warszawie do samolotu i po 25godzinach, przez Pekin, gdzieś na pewno się na schodach to zobaczy.
Dostałam jeszcze wycenę z jednej poleconej firmy: 68 700 zł + VAT. Ale jeszcze kogoś bym potrzebowała, żeby ten krótki chodniczek poprawić (wyrównać wysokością z drogą). Jak ktoś ma do polecenia jakąś firmę/osobę, która się takimi rzeczami zajmuje, to będę wdzięczna za kontakt.
Pokaż dokładnie ten krótki chodniczek ?Moge zapytać ze swojej strony o to.