[Uwaga, wpis będzie z czasem uzupełniany, na ten moment dodaję go, żeby w ogóle go dodać]
Moje lata, gdy interesowałem się elektroniką bardziej poważnie minęły za czasów rosnącej popularności Raspberry Pi, więc wiedza już bardzo nieaktualna.
Jednak w związku z moim zamiłowaniem do starych sprzętów perfekcyjnych w swoim działaniu, a wypartych postępem, zamarzyło mi się stworzenie uniwersalnego interfejsu pozwalającego na wpięcie się do elektronicznych maszyn do pisania, które prawie zawsze wprowadzanie znaków oparte mają na zwykłych klawiaturach membranowych. W skrócie maszyna posiada X pinów dla kolumn i Y pinów dla rzędów. Zwieranie poszczególnych pinów pozwala na „wystukanie” danego znaku lub uruchomienie dodatkowej funkcji.
Co posiadam:
2x Elektroniczna maszyna do pisania
— Quasar 180 – na niej opieram obecnie swoje działania ponieważ ścieżki w klawiaturze skorodowały i nie da się jej używać w tradycyjny sposób. W rzeczywistości jest to rebrandowana maszyna Adler Twen T180 na rynek polski, zawierająca polskie symbole.
— AEG Olympia Carrera II – zapasowa, na późniejsze dalsze testy. Całkowicie sprawna jednak z niemieckim zestawem znaków.
— Dwa typowe multipleksery 16-kanałowe oparte o CD74HC4067 (dzięki @rownicki !) – wykorzystywane w podobnych projektach przez innych modderów maszyn do pisania, a z uwagi na 16 kanałów w każdym przyjmuję największe szanse ich użytkowania w szerokiej gamie maszyn.
— Jedno z HSowych Arduino Nano – na obecnym etapie wyłącznie na potrzeby testów samej łączności między PC a maszyną. Po udanych testach planuję przerzucić się na któreś ESP.
Co udało mi się dotychczas zrobić:
Zmapować układ klawiatury maszyny Quasar 180
Na czym obecnie stanęło:
† Żeby zaoszczędzić czas, próbowałem wesprzeć się ChatemGPT celem stworzenia prostego debugera na zasadzie wysyłania znaków terminalem do maszyny. Niestety nie jestem jeszcze w stanie zlokalizować problemu w postaci zakłóceń tj. Maszyna zachowuje się tak jakby multipleksery / Arduino powodowało zakłócenia i zwierało losowo wszystkie podłączone piny.
Póki co wstrzymuje mnie to przed dalszymi działaniami.
To na tyle!