Radioamatorska wycieczka w góry - SOTA

Siema,

Jak tak gadam z ludźmi w spejsie to okazuje się, że mnóstwo osób ma porobione pozwolenia i znaki, ale nieszczególnie wie, co można z tym zrobić. Moja propozycja to wspólna wycieczka w góry i ponabijanie sobie puntów na SOTA (Summits On The Air).

W skrócie SOTA polega na:

• Samodzielnym wejściu na jeden ze szczytów biorących udział w programie (fajna mapka np. tu)
  • Zrobieniu min. jednej łączności z kimś innym z owego szczytu, najlepiej z co najmniej 4 różnymi innymi operatorami, żeby się naliczyły punkty,
  • Łączności pomiędzy szczytami dają dodatkowe punkty,
  • Łączności przez przemienniki się nie liczą

W związku z tym moja propozycja jest taka, że zbieramy się w 4 grupki, każdy idzie na inny szczyt, robimy łączności między sobą + cokolwiek jeszcze wpadnie (bo niestety 2m nie jest jakoś super aktywne na Dolnym Śląsku).

Co potrzeba:

• Aktywny znak wywoławczy (one po 10 latach wygasają, więc jeśli “kiedyś robiłeś” to sprawdź, czy wciąż jest ważny - jeśli tak, to AFAIK można łatwo online zgłosić wniosek o nowy; oczywiście nie trzeba ponownie iść na egzamin)
  • Jakiś naładowany i działający ręczniak, byle Baofeng powinien styknąć

Jeśli chodzi o góry, to w miarę łatwo dostępne mogą być:

• Chełmiec,
  • Borowa,
  • Wielka Sowa,
  • Kalenica.

Są dość blisko siebie, więc z usłyszeniem się nie powinno być większych problemów. Dodatkowo wszystkie te szczyty są względnie blisko stacji kolejowych, więc może nawet bez samochodów dałoby się to ogarnąć w jakąś sobotę albo niedzielę.

2 polubienia

Śnieżne kotły też są na liście? Jestem ciekaw jak wygląda druga strona linku hamnetowego, który stawiałem xD

Wielki Szyszak jest. Czyli prawie Śnieźne kotły.
A ze Szczytów SOTA to najbliżej jest Ślęża.
Z dobrym połaczeniem kolejowym i nawet w zasięgu rowerowym.

Jako (chyba ? https://sotl.as/activators/SP6MR ) znawca tematu wytłumacz o co chodzi z tymi punktami. Rozumiem, że dla aktywatora minimum to 4 qso z danej górki , ale jak zrobi więcej to dostaje tylko tyle ile wynosi punktacja określona dla tej górki ? I jeżeli na górkę wyjdzie ekipa i każdy pod swoim znakiem pracuje to każdy sobie może te punkty zbierać ale korespondentom będzie zaliczone tylko 1sqo z tą górką w danym dniu ?

Jak @miklo napisał - jest Wielki Szyszak, do tego można obstawić Śnieżkę, Krzyżną albo Skalnik.

Tak to rozumiem.

Tak też rozumiem regulamin Summits on the Air :

With effect from 01-Jan-2004, only one QSO with a given Summit on any one day
(defined as 00:00 to 23:59 UTC) counts for points.

Dlatego też myślę, że optymalnie byłoby się podzielić na grupki po 1-2 osoby i ogarnąć tak dużo szczytów jak to możliwe.

Jak będzie fajnie to można wycieczkę powtórzyć, i tylko pozamieniać się szczytami :grin:

Będę w ten weekend (od dzisiaj do niedzieli) pod Jelenią Górą i jest duża szansa, że będę z radiem (2m/70cm) na Wielkim Szyszaku. Stay tuned…

1 polubienie

Jak będę w dobrej formie to też się chętnie wybiorę, bo moje wyniki nie są zbyt imponujące ;)
https://sotl.as/activators/SP6MAR

1 polubienie

Planuję aktywność z SP/KA-002, Wielki Szyszak +/- 13ta czasu lokalnego dzisiaj (sobota) , qrg 145.550‑fm. 433.500‑fm

Ja niestety nie będę w stanie być przy radiu o tej porze. Ale trzymam kciuki!

Wycieczka zaliczona :blush:.
4 QSO na 2m przez ~1.5 godziny to było max co się (u)dało zrobić w 30-to stopniowym upale.
Górka trochę trudna logistycznie bo wejście na sam szczyt zamknięte, szlaki poniżej szczytu wąskie - nie bardzo jest gdzie się rozłożyć, żeby nie zostać zadeptanym, a jak już gdzieś można by pójść w bok to wszędzie taśmy z przypomnieniem, że park narodowy i w ogóle sama myśl o wyjściu poza taśmę to już myślozbrodnia.
Nie zabrałem żadnego masztu/mocowania do anteny a trzymanie jej w ręce było średnio wygodne, bo w drugiej mikrofon i brakowało trzeciej ręki do pisania. Dlatego bardzo się sprawdził wbudowany w radio rekorder. Na ew kolejny raz wybiorę jakiś szczyt bez parku narodowego i na tyle niższy, żeby były jakieś drzewa itp punkty do których można coś przyczepić np antenę na KF.

4 polubienia

Nie wchodźcie na polskie na forum SOTA bez ad-blokera:

3 polubienia

Ale wiesz, ze te reklamy wyświetlają się według Twoich zainteresowań? :sweat_smile:

Nie, to jest iq24.pl. Nie pytaj.

2 polubienia

Proszę Państwa, nareszcie nadchodzi hakerska wycieczka radiowa w góry!

Data: sobota 15.03.2025
Cel: Borowa Sotadata3
Transport: pociąg R 76108 KAMIEŃCZYK o 09:19 z dworca głównego

Kto dołącza?

3 polubienia

… a najfajniej to w ogóle byłoby podzielić się na dwie grupy, jedna na Chełmiec, druga na Borową, i cyyyyk łączności SUMMIT TO SUMMIT i ekstra punkty

3 polubienia

Kurdeee, 17 mam urodziny, więc 15 planowałem u rodziny siedzieć

Ja tylko zauważę, jeśli to dla kogoś ma znaczenie, że w nabliższa sobotę zapowiada się pogoda jak marzenie i ~15stopni, a za tydzień 15-go to już o 10 stopni mniej.

No ja właśnie proponowałam najbliższą niedzielę (bo w sobotę mam próbę chóru), ale @fleg coś nie pasowało.

To jak, kto jutro jedzie? :wink:

Warto wziąć jakieś kubki i wodę, można zrobić kawę na górze. Możemy się również rozdzielić na Borową i Chełmiec żeby zdobyć punkty za summit to summit.

1 polubienie

Ja się wybieram. @kamash i @kosma chyba też. @lechu się jeszcze zastanawiał jak go ostatnio pytałam. @lesnydziad czy jako ham-in-training też jedziesz?