Dziś w końcu wziąłem się za porządne podiagnozowanie pary 23" monitorów ELO z dotykiem piezoakustycznym, które przez rok pałętały się po HSie, z zamiarem odpalenia na stanowiskach elektronicznych.
Diagnoza: całkowicie wyświecone CCFL, prawdopodobnie straciły też próżnię.
Ponieważ nie będę tych monitorów parował z retrosprzętami, zależy mi raczej na niezawodności niż zachowaniu autentyczności, stąd decyzja: zmieniam podświetlenie na listwy LED.
Przykład pierwszy z brzegu: 21.19zł 39% OFF|Nowy zestaw oświetleniowy listwa oświetleniowa LED 485mm DC 10 30V 22 Cal ekran LCD CCFL do modułu Monitor LED|Komputery przemysłowe i akcesoria| - AliExpress
A pytanie brzmi: czy są jakieś szczególiki, na które można się nadziać podczas takiej operacji? Czy ktoś tu obecny wykonywał już taki hack?
Jedyne co przychodzi mi do głowy, to polaryzacja wejścia załączania podświetlenia i sposób sterowania jasnością, którego zakresy mogą być różne, ale przynajmniej to pierwsze udało mi się potwierdzić jako zgodne z istniejącym kontrolerem. Napięcie zasilania drivera do CCFL oczywiście jest zgodne z tym do LED - 12V.
Ewentualnie, jakieś kwestie mechaniczne? Złącze do kontrolera CCFL jest z tej samej rodziny, więc kabelki mogę nawet poprzekładać, ale najbardziej zastanawia mnie wspomniane wcześniej sterowanie jasnością - z tego co wyczytałem w sieci, to są na to różne sposoby i różne zakresy napięć wejściowych - i tu liczę najwięcej na rozjaśnienie.