Hej, miał ktoś może doświadczenie ze skanerem galwanometrycznym? Myślę o zrobieniu monochromatycznego projektora laserowego do wyświetlania obrazów w stylu osci render. Widzę, że są na aliexpress tanie zestawy: Skaner galwanometryczny laserowy 25Kpps SLA 3D X-Y, galwanometr do animacji, oświetlenia scenicznego, sterownik ±15V - AliExpress 39
ale nie widzę żadnej dokumentacji i trochę się boję, że nie będę wiedział co z tym zrobić
Ktoś może miał styczność?
Z tymi modułami z Ali to nie mam żadnej wiedzy ale płytki sterowników wydały mi się podejrzanie analogowe i trafiłem na taki jeden projekt , gdzie gość w końcu użył krokowców, ale na początku rozważa te galwanometry i dokładnie @3:40 rzuca schemat który mi bardzo pasuje do tych płytek z ali: https://youtu.be/w1O48Ysdiiw?si=QJOJNKPGYJA4SO-g&t=221 .
Sterowanie analogowe ze sprzężeniem zwrotnym z jakiegoś enkodera (pojemnościowego?) który jest w środku tych galwanometrów. Czyli na wejściu płytki symetryczny sygnał analogowy. W innej ofercie ali , gdzie jest podobny sterownik z dokładniejszym opisem to by się potwierdzało: Wysokowydajny, szybki skaner laserowy ILDA 50K do światła laserowego - AliExpress 39 .
BTW w tej ofercie jest też uczciwie napisane, że np 50kpps to jest możliwe tylko dla wąskiego kąta odchylania (aka duża odlegość projekcji) a im większy kąt tym te osiągi niższe.
Ciekawe ile się udało wycisnąć gościowi z tych krokowców, bo projekt ma kompletną dokumentację więc gdyby parametry były choć trochę zbliżone to jest cenowo nie do przebicia.
I’ll bring my RGB laser (lypeak LY-RGBW01) tomorrow to the Hackerspace, you can see how it works, disassemble if needed. There is also ILDA port (DB25 connector), you can theoretically use it.
So, as alternative, you can buy an used device with ILDA port.
About KPPS (from pangolin.com):
All optical scanning specifications inside of laser projectors should be done at 8°