Szukam rekomendacji: miernik dwutlenku węgla (CO2)

Chcę mieć 2 miernika z ekranem: jeden do biura, jeden do domu.

Spodobało mi się “Voltcraft CO-110”, które jest w sprzedaży. Zarówno datasheet, jak i instrukcja obsługi nie zawierają informacji o zastosowanym czujniku, co wydaje mi się podejrzane. Wiem że już używamy w Hackerspacu miernik kosztów energii “Voltcraft energy logger 4000 FR” i on nie est zły.

Miło by było, gdyby urządzenie nie było wyprodukowane w Chinach.

Widziałem też taki rzeczy: https://nettigo.eu/products/category/73 — rozumiem, że to jak strzał z armaty do muchy, ale podoba mi się, że są FOSS.

Czy ktoś mógłby polecić coś lub podzielić się swoimi doświadczeniami?

Ja używam takich:

Jako sensor CO2 używany jest SCD40.

1 polubienie

Mam Nettigo Air Monitor (uszkodzony, ale kiedyś naprawię :trade_mark: ) i jest bardzo fajny, ale to jest bardziej przystosowane do montażu na zewnątrz i skupia się na pomiarze zanieczyszczeń powietrza. Całkiem fajny, ale wymagający grzebactwa.

W pracy mamy ESP8266 z wyświetlaczem i “ENS160 + AHT21”, na ESP wrzucony ESPHome. Nie spodziewamy się laboratoryjnej precyzji, ale “dobrze/źle” zdaje się pokazywać spoko, jak siedzimy zamknięci w pieczarze to jakość zdaje się spadać, jak otworzymy okno albo włączymy nawiew to się poprawia.

1 polubienie

Ja ostatnio kupowałem taki najtańszy chiński z wyświetlaczem, na okoliczność ew. pracy z suchym lodem wewnątrz pomieszczenia. Pierwsze testy : poziom CO2 na zewnątrz, wewnątrz w zamkniętym pomieszczeniu z ludźmi, sprawdzenie wysokich stężeń/progu alarmu metodą świeczki pod kloszem, wykazały że jest więcej niż wystarczająco dokładny do takich celów.

1 polubienie