Cześć. Od długiego czasu pisałem sam ale coś ostatnio siadam.To co mi wpadnie do głowy zrobie w godzine lub max 2 w nim i też zmotywować się musze żeby to zrobić. Pisze i pisze i dorzucam do Google Play kolejne wykonane tego co zrobiłem ale nie mam weny na fadne gui i inne rzeczy.Są tu też w projekcie płatności podpięte. Znów mi się rozrasta projekt a od długiego czasu go pisze sam i już idzie mi to coraz trudniej. Nie wiem w którą strone z nim iść a też może chciałby ktoś do niego dołączyć. Jest to mój pierwszy tutaj post.
No jakbyś jeszcze napisał nad czym pracujesz to szanse na odzew by się bardzo zwiekszyły. Bo w sumie to nie za bardzo wiadomo do czego ktoś miałby dołączyć…
Pracuje od 4 lat nad projektem całkowicie napisanym w Javie. Od 4 lat czasem po godzinach prywatnie.Od roku prawie codziennie.Napisałem kilkanaście skryptów bash do testowania automatycznego oraz są też inne skrypty bash ale pod tej sam projekt. Hosting mam też w Javie całkowicie napisany ale ponieważ trzeba było opłacać co miesiąc hosting a uzytkowników nie ma jeszcze, stwierdziłem, że przeżuce api całe do PHP-a by móc tego używać “na żywo”. I w hostingu Javy jest baza MySQL i w tym PHP też, ale wydaje mi się, że w czym jest baza to mało troche dla mnie istotne. Nie mam wogóle podpiętego żadnego “ładnego gui” w apce i do tego fajnie jakby ktoś coś widział swoim okiem, że jest fajne.Na ten czas jako gui jest to standardowy xml Android Studio. Próbowałem to przezucać do Kotlina ale się zatrzymałem, bo wolałem mieć feedback od społeczności czy wogóle projekt/zamysł jest trafiony. Jak na razie ciągne to sam dalej, ale coraz bardziej bardzo ciężko mi się skupić do projektu i dodawać funkcje, bo nie mam za bardzo dużego feedbaku od społeczności a tylko ten , którego sam pobrałem a i z tym feedbackiem jest troche roboty. Wpadłem w wypalenie z tym projektem i cieżko już siąść, przynajmniej mi samemu i pomyślałem o dodatkowych osobach. Zastanawiam się co można dodać do niego, bo możliwości jest wiele tylko co może się przydać-jako działanie. Doszedłem z nim do miejsca, które było moim pierwotnym pomysłem 4,5 lat temu i od malutkiej rzeczy się rozpoczęło. Co chwile coś dochodzi do głowy z nim dodaje tylko że to wymaga dodatkowej logiki, która zarządza projektem w różne strony od góry, którą wstępnie stworzyłem ale może zbyt rozrasta się to. Zacząłem 3 lata temu reviewować kod, bo nie mogłem z projektem pójść dalej - by lżej wprowadzać dodatki. Opracowałem sobie architekture w projekcie ale brne z nim dalej i dalej a może gdyby mozna było potestować projekt od strony uzytkowania i wtedy wyszło by co jest jeszcze do zmiany(jakie przydatnosci w apce są ok a jakie nie). Zabłysł mi też zamysł pewnego pocięcia wszystkiego na małe apki-jak mikroserwisowa architektura- tylko że doba za mała.Może ktoś chciałby dołączyć.
a parę słów o tym co projekt robi?
chciałbyś pomóc w tych sprawach o których wspominam?
Wątpię że ktoś będzie chciał wchodzić w jakikolwiek projekt w ciemno. Nie napisałeś nic o samym projekcie, tylko o technologiach które w nim używasz.
Dostałeś już od dwóch osób feedback, żeby napisać co ten projekt robi a Ty dalej swoje…
To jest jakiś super tajny projet biznesowy i szczegóły tylko za NDA czy o co chodzi ?
No mi zazwyczaj wpadają pomysły na rozwiązania, które wprowadzają nowość i ułatwienie i sprawdziają się.No właściwie to NDA może jednak by się przydało. Jak ktoś jest chętny… No , po podpisaniu NDA to już nie będzie w ciemno.
Ale przecież w ciemno ktoś to NDA by musiał podpisać.
Bardzo wątpię że ktokolwiek będzie zainteresowany bezpłatną pomocą przy projekcie, co do którego trzeba podpisać NDA żeby się cokolwiek dowiedzieć.
Mieliśmy już kiedyś takiego jednego ananasa, co wbił na otwarte spotkanie pochwalić się swoim pomysłem na biznes i zanim zaczął swoją pokazówę walnął “podpiszcie mi tu teraz wszyscy NDA zanim zacznę gadać”.
Został błyskawicznie wyjaśniony i odpuścił, no bo sorry - to tak nie działa. Jakaś zajawka musi być publiczna żeby ktokolwiek zechciał się w ogóle zainteresować.
Więc albo szczegóły, albo zamykam wątek, bo jest tu ogromny potencjał na dramę.
Ja na ten czas kasy na to nie mam. Sam to tworze, chodze, oferuje,rozmawiam. Jak będą z tego zyski to wtedy pieniadze sie znajdą i podział z tego. Jak szedłem w pracy do projektu to NDA mimo wszystko podpisał trzeba było. Nie chwale sie swoim pomysłem na lewo i prawo a grzecznościowo dodałem wątek jeśli ktoś byłby chetny a też nie pierwszy raz jestem na otwartym spotkaniu w HS także wypraszam sobie oceniać już z góry. Jak nikt nie chce to nie musi. Nie wiem co nazywasz potencjałem na drame.Jak tak stawiasz sprawe twardo albo szczegoly albo zamykasz watek to rób sobie co chcesz tylko zauważ że przemocowo w tym momencie działasz.Swoją drogą jeśli tak podchodzisz do ludzi to ja z Tobą nie chce współpracować, bo przemocowo działasz.Jak ktoś chce to się odezwie jak nie to nie. Mam prośbe - nie nazywaj mnie ananasem. Ostatnio była jedna osoba z Krakowa z która działalismy ale pozniej miala wiecej swojego wiec zrozumiale i bylo ok.
Fakt, że idziesz w zaparte pomimo tego, że inni ludzie całkiem sensownie wytykają Ci błędy w rozumowaniu.
- To Twoja opinia.
- Utrzymuję porządek na forum.
- I mam do tego pełne prawo.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale to nie Ciebie tak określiłem, tylko tego gościa który przyszedł z prezentacją jeszcze lata temu na Krakowskiej, dobre 6, jeśli nie więcej, lat temu.
Dostałeś szanse, nie skorzystałeś. EOT.
+1 do tego, co powiedział Lechu. Mamy już trochę doświadczeń z sytuacjami, gdzie ktoś przychodził werbować ludzi do projektu, który nie wiadomo co robił, i nie wiadomo, na jakich zasadach - to nie działa, prowadzi do dram i nieporozumień, i jest koniec końców nie w porządku wobec społeczności. Jeśli przychodzisz i prosisz o pomoc, trzeba coś też dać od siebie, a nie zasłaniać się tajemnicą. Na takich zasadach, jak chcesz, nie dojdziemy do porozumienia.