Drukarki 3D

Dalsze notatki i pomysły odnośnie debugowania problemu z resetowaniem:

Linia RESET

Sprawdziłem schemat płyty Einsy, jest tam podłączonych do Raspberry Pi pięć pinów:

Jest wśród nich linia resetująca sterownik w drukarce. Zastanawiam się, czy nie lecą tamtędy jakieś zakłócenia. Można by to sprawdzić, tymczasowo wylutowując ten jeden pojedynczy pin w Raspberry - tylko wtedy trzeba uważać przy wkładaniu, bo nic nie “pilnuje” poprawności podłączenia, i jak się źle trafi w złącze, to pójdzie 12V na raspberry i je upali.

Podłączenie PrusaLink przez USB zamiast goldpiny

PrusaLink działa też po USB - żeby tak podłączyć, trzeba by:

• Wyjąć Raspberry Pi z drukarki
  • Podłączyć je do portu USB w drukarce przez przejściówkę OTG
  • Podłączyć do Raspberry zasilanie z zasilacza wtyczkowego
  • W ustawieniach drukarki ustawić “rPi Port” na “[Off]”

To też może dać nam jakiś datapoint na temat tego, czy przyczyną są stricte dane lecące po serialu, czy może jakieś zakłócenia albo problem z zasilaniem.

Odłączenie linii danych TX/RX

Można też spróbować wylutować goldpiny od linii TX/RX i zobaczyć, czy to wpłynie na zachowanie drukarki - wtedy malina dalej będzie pobierać prąd i tak dalej, jedynie nie będzie mogła gadać z drukarką.

Odłączenie kamery

Kabel od kamery jest bardzo długi (50cm), być może lecą tamtędy jakieś zakłócenia, i być może warto ją odłączyć i sprawdzić, czy to coś zmieni.

Logowanie danych na UART

Można spróbować logować dane na UART albo zewnętrznym loggerem, albo przez strace.

Zamówiłem nowe wentylatory do Orki i Walenia, bo wyją okrutnie, plus nowy oplot do wiązki hotendu, bo brakuje. Jakby co mamy w Prusie zniżkę do 10% w zależności od rodzaju produktu.

1 polubienie

Orka ma chwilowy downtime - czekamy na części do wymiany. Objawy - wibruje oś Z przy poruszaniu. To co zostało sprawdzone to steppery osi Z. Prawy i lewy są cichutko bez obciążenia. @kosma właśnie zamawia nowe nakrętki do śrub trapezowych. Proszę o nieużywanie chwilowo Orki, jak będzie sprawna to napiszę o tym tutaj.

Rozebrałem hotend i ekstruder w Foczcze - wymaga trochę nowych części. Zamówiłem części.

Zamówiłem standardowe filamenty, bo zaczyna brakować:

Jeśli macie jakieś requesty kolorystyczne - dawajcie znać.