Drukarki 3D

Za mycie odpowiadał głównie @fleg :slight_smile:
@kosma Podaj dokładny model i wersję ekstrudera na drukarce do przeróbki, to wydrukuje się brakujące części.
Co do bufora filamentu, można wydrukować oryginalną konstrukcję, albo poszukać opensource wersji RMU: https://www.youtube.com/watch?v=tYeIUff-35k

Właśnie nie jestem pewien. Drukarka do przerobienia to Orka - to będzie albo MK3S, albo MK3S+, różnice są subtelne, ale są. Trzeba by sprawdzić na miejscu.

Gryź mnie o to po kostkach, zrobię chętnie - ale jak nie zapomnę xDDDDD
Albo nauczę przy okazji kogoś lutować ;-)

1 polubienie

Na shitpostach przewinął się pomysł zmodyfikowania jednej z drukarek do ekstrudera 0,6 albo 0,8 mm. Może to być dobry pomysł, bo drukowanie większych i prostych elementów szło by szybciej, a przy obecnym zwierzyńcu nadal mielibyśmy trzy Prusy z 0,4 mm i mini na 0,25 mm.

Swoją drogą jakby mi ktoś pokazał co tam trzeba przy tym wyświetlaczu to pewnie bym ogarnął.

Podoba mi się pomysł z dużą dyszą. Spróbowałbym na początek na Foczce, skoro i tak regularnie przy niej grzebię… :D trzeba by tylko sprawdzić, czy duża dysza 0.6mm/0.8mm jest w pudełku z napisem “Części do drukarek 3D mix” - jak nie, trzeba by zamówić przy najbliższej okazji.

Nima…
Są tylko 0.25, 0.3 0.4 .

Zrobione.

1 polubienie

Waleń naprawiony. Zgubił ustawienia, plus miał kolizję trytytki na karetce z uchwytem na filament. Skalibrowany, działa, może wymagać drobnej korekty z-offsetu.

2 polubienia

Kosma wyjechał z miasta, w związku z czym następnego dnia wyszły problemy z prusami:

1. Foczka: miałem problemy z drukiem z silku i białego PLA (nitkowanie, zatykanie się ekstrudera)
  2. Waleń: zgłasza problemy z kalibracją, ale da się drukować poprawnie
  3. Misio: wydruki rozjeżdżają się w osi x
  4. Pysio: tu nie wiem, bo nie używałem, ale w środę też były jakieś problemy

Za jakiś czas będziemy zamawiać rzeczy z Prusy, w związku z tym pytanie: jest zapotrzebowanie na jakieś konkretne filamenty (materiały, kolory)?

Może taki żółty w odcieniu “True HS” ? ostatnio @krzywy z takiego (chyba własnego) drukował manipulator do klucza elektronicznego.

Popieram. Dopytywałem go o producenta i dokładny kolor, to był filament SUNLU PLA koloru light gold. Prusa chyba nie prowadzą SUNLU i pewnie trzeba będzie zamówić gdzie indziej.

Spectrumowski PLA Pearl Gold wygląda prawie identycznie - i mam jeszcze pół szpuli - ale można kupić też HSową.
Link (pierwszy z brzegu): https://allegro.pl/oferta/filament-spectrum-pla-premium-1-75mm-pearl-gold-zloty-1kg-16309396091

Ja bym pomyślał o PETG w kolorze czarnym, jak by się dało to dwie szpule zamówić - kolor typowo techniczny, na pewno będzie iść, plus zastosowanie typowo techniczne.
Też myślałem o tym Prusamencie jaskrawo-pomarańczowym - kolor kojarzony z drukarkami plus wiem, że były jakieś głosy o zrobieniu tego koloru jako HSowy kolor roboczy, że wszystkie trzymaki, montaże itp. były właśnie w takim kolorze (np. hardroom, stanowisko druku 3D.)

Czarny PETG zamówiłem, pomarańczowego nie bo wydawało mi się, że jeszcze jest trochę

Raportuję, że 4 drukarki są już sprawne (razem z działającym prusa connect i kamerkami). Pysio czeka jeszcze na zamówienie dyszy i stołu.

Orka miała problem prawdopodobnie na konektorach elektrycznych + problem z softem na raspberry pi do prusa connect, Misio i waleń miały problem z kamerkami, który udało się rozwiązać.

6 polubień

Z mojej strony dodam: problemem było PursaLink not starting, error parsing power_panic file? · Issue #1015 · prusa3d/Prusa-Link · GitHub a rozwiązaniem zalogować się na Raspberry Pi i zrobić rm power_panic.

1 polubienie

Nowe stoły zamówione.

Pysio jest już w stanie normalnie drukować na pożyczonym stole. Także jak tylko przyjdą zamówione stoły, to będzie się dało drukować na każdej drukarce. W dodatku w piątek planuję odpalić na pysiu kamerkę, więc będzie też podgląd z każdej drukarki.

Kamerki na wszystkich drukarkach działają.

Pysio:
Ma nową dyszę i czeka na zmianę stołu i kalibrację. Od czasu do czasu pojawiają się jeszcze błędy związane z mechaniką, badam sprawę. Póki co niesprawny.

Misio:
Czeka na nową dyszę, stół i kalibrację. Ponadto planuję zmienić obudowę elektroniki na taką jak w Pysiu, by lepiej poprowadzić przewód do kamery. Póki co sprawna.

Waleń:
Zmieniłem mu w końcu wentylator wydruku. Czeka na nową dyszę, stół i kalibrację. Póki co sprawna.

Orka:
Odetkałem ekstruder. Kawałek odłamanego plastiku zaklinował się pod kątem w heat breaku, więc nie dało się zrobić zalecanego przez prusę cold pulla. Wymontowałem dyszę i wypchałem ten plastik od dołu przy otwartym idlerze. Założyłem nową dyszę, nowy stół, zrobiłem wstępną kalibrację. Jeśli ktoś ma wolny czas to może poprawić kalibrację pierwszej warstwy. Dokręciłem przewody od grzania stołu i założyłem nową osłonkę, bo stara była nadtopiona. Drukarka jest sprawna.

1 polubienie