Orka ponownie wyłączona z użycia ze względu na próbę wydruku z TPU na niepoprawnej konfiguracji :/
Czy to należy rozumieć tak że ktoś ustawił w slicerze np PLA a założył na drukarce TPU ?
dokładnie to się wydarzyło
Aktualny stan, wszystkie drukarki sprawne.
Stan dysz:
- wymieniona na Pysiu
- wymieniona na Orce
Stan stołów:
- wymieniony na Pysiu
- wymieniony na Waleniu
- wymieniony na Orce
Ostatni serwis:
- Na Pysiu: Wyczyszczone i przesmarowane łożyska X i Z. Wymienione nakrętki trapezowe z POMu na osi Z. Dostał nowy stół i kalibrację.
- Na Misiu: Wyczyszczone i przesmarowane łożyska X i Z. Nakrętki trapezowe są w złym stanie i czekają na wymianę. Czeka też na wymianę obudowy elektroniki, redo kabla do kamery i osłonki przewodów do ekstrudera (obecna jest trochę za krótka i po założeniu brakujących opasek kablowych miewa problemy z dojechaniem do prawej krawędzi, tymczasowo osłonka wyciągnięta bardziej z obudowy elektroniki aby temu zaradzić).
- Na Waleniu: Dostał nowy stół i kalibrację.
- Na Orce: Udało odetkać się ekstruder bez rozbierania, zadziałał cold-pull po 5. razie.
Todo:
- usprawnienia na Misiu
- dokończenie wymiany dysz / stołów / kalibracji na Misiu / Waleniu / Foczce
Chciałbym przy okazji zaproponować jednak założenie standardowej dyszy 0.4mm na Foczce. Widzę u siebie w domu, jaka jest różnica w prędkości druku, i jednak to 0.4mm robi robotę.
Wnioskuję o dyszę 0,8 mm na Orce albo Waleniu
Jeśli chodzi o większą dyszę - warto sprawdzić (np. w slicerze), czy większa dysza rzeczywiście przekłada się realnie na szybszy wydruk - ograniczeniem bywa maksymalny flow rate.
Maksymalny flowrate bywa głównie ograniczeniem przy wypełnianiu, bo tylko wtedy slicer pozwala się zbliżyć do limitu, zaś grubsza warstwa i tak przyspieszy wydruk. Natomiast ze względu na czas, zrobiłem slice kilku modeli i dopiero dysza 0,8 pozwoliła osiągnąć max flow-rate przy wypełnieniu na MK3S. Zresztą przeczytajcie Everything about nozzles with a different diameter - Original Prusa 3D Printers i ustalcie, które dysze zakładać.
Pysio i Orka mają założone nowe 0,4, na nowe dysze czeka Misio, Waleń i Foczka. Mamy dostępne 4x0,4, 1x0,8, 4x0,25.
Kurde, ciężki temat się wylosował. Nie jestem do końca przekonany do wymiary dyszy na 0.8. Może lepiej zostawić 0.4 na wszystkich drukarkach ? Jak drukuję coś, to zazwyczaj chcę (i pewnie większa część osób też tak chce) zachować jakieś tam detale i żeby ten wydruk dobrze wyglądał, a 0.4 wydaje się dla mnie takim złotym środkiem. Chodzi mi o to, że drukarki są przez cały czas eksploatowane, kolejka osób do druku jest zawsze długa.
Jeżeli chcemy zrobić mały eksperyment: możemy dać na np. Misia albo Pysia dyszę 0.25 - zdarza mi się drukować jakieś drobne części z detalami i są to głównie części z PLA, więc może w ramach testu uskutecznimy taki proceder ?
0,25 do detali masz na Foczce
Generalnie moim zdaniem sprawdza się dysza 0,4 mm. W domu używam 0,6 - i to pozwala na szybszy o dwa razy wydruk w porównaniu do Prus w HS, ale traci się wtedy na detalach.
Najlepiej żeby większość drukarek w HS można było używać do podobnych wydruków: wtedy większość ludzi potrafi wybrać losową drukarkę do swoich prac i nie będą czekali aż się jakaś zwolni.
Póki co, z dyskusji na telegramie chyba większości odpowiada następujący setup:
- misio, pysio, orka, foczka: 0.4
- waleń: 0.8 (do testów)
Chodzi o to, że na prusie mini którą jest foczka, 0.4 ma więcej sensu niż obene 0.25, z uwagi na to że jest to najszybsza drukarka u nas.
Natomiast 0.8 na waleniu do testów pozwoli na bardzo szybkie prototypy, albo wydruki z prostymi kształtami geometrycznymi zarówno w PETG jak i PLA (ta dysza pozwala wyciągnąć maksymalny przepływ dla PETG, więc nie ma sensu dawać większej).
Z dzisiejszego wydruku na Foczce: sensor filamentu szwankuje, stwierdzał brak filamentu i inicjował jego zmianę w bardzo nieregularnych odstępach (raz po 10 min, raz po 1 min, innym razem po kilku kilkunastu sekundach), a parę razy wręcz w trakcie “wymiany” filamentu.
Wydruk został puszczony jeszcze raz z wyłączonym czujnikiem i chyba Foczka tak została (nie mój wydruk i nie ja pilnowałem do końca, więc nie mam pewności).
A to by wyjaśniało moje problemy przy ostatnich wydrukach
A ja właśnie myślałem, żeby zaproponować, żeby ma jedną z tych dużych drukarek dać tą najmniejszą głowice, dla bardziej precyzyjnych wydruków. Co do szybkiego wydruku, to można ustalić w Prusa slicer, żeby część warstw była drukowana z grubszą warstwa, a pozostałe z mniejszą, więc będzie szybciej.
Próbuje kombinować coś z bardzo drobnymi wydrukami i taka mała głowica byłaby mi przydatna, właściwie niezbędna.
Najgrubsza sensowna warstwa może mieć max ~80% średnicy dyszy, powyżej tego jakość drastycznie spada. Natomiast w drugą stronę nie ma problemu, żeby wysokość warstwy wynosiła 25-30% średnicy dyszy.
Wiem, że fajnie byłoby mieć drukarkę z dyszą 0.25, ale tak naprawdę rzadko który wydruk potrzebuje takiej precyzji (to bywa przydatne jeśli robisz np. figurki postaci o wysokości 2cm). Poza tym myślę, że taka dysza lepiej by się sprawdzała na solidniejszyh drukarkach, no i oczywiście z solidnym i suchym filamentem.
Zostawmy jedną drukarkę z taką małą głowica i jedną 0.8. Widziałem wydruk z tej małej drukarki i jakość jest znacznie lepsza.
Co do mojego wydruku, to próbuje drukować zawias o jak najmniejszej wielkości. Obecnie próbowałem średnicy 1.5mm.
Sorrki, że tak późno, chory byłem, temat jeszcze całkowicie otwarty.
Ponieważ pojawiły się jakieś głosy za chęcią kontynuacji korzystania z dyszy 0.25, oraz mi samemu podoba się pomysł różnorodności w dopasowaniu do swojego projektu mam propozycję:
Testowo zamontujmy:
- Foczka 0.4, stół teksturowany dla PLA/PETG
- Pysio 0.25, stół gładki dla PLA only
- Misio 0.4, stół gładki, dla PLA only
- Waleń 0.8, stół teksturowany dla PLA/PETG
- Orka 0.4, stół teksturowany dla PLA/PETG
Jak wspomniałem, jest to propozycja testowa, tzn. po jakimś czasie (miesiąca/dwóch) zebrałoby się statystyki urzycia z prusaconnect i podjeło decyzję czy zostajemy w takiej konfiguracji, czy robimy kolejną optymalizację. Nadmienię też, że priorytetem przy naprawach byłoby dla mnie utrzymanie drukarek z dyszami 0.4.
Pytanie, czy ma ktoś sprzeciw? Luźno planuję zmiany na przyszły weekend, ale nadmienię, że już raz plany mi się przełożyły :).
Dla mnie jest ok, choć fajnie by było, gdybys te zmiany przełożył na dni po dlugim weekendzie. Chetnie bym zerknał dokladniej i zmienil dysze w ktorejs drukarce.