Drukarki 3D

Sprężyna ekstrudera jest zużyta na orce. Póki co dokręciłem ją głębiej, żeby łapała filament, ale do czasu wymiany prosiłbym żeby nie ruszać tej nastawy (chyba że się pogorszy, to wtedy lekko dokręcić).

Dziś na Misio zepsuł mi się wydru, a w jakimś momencie drukarka w ogóle się zatrzymała i wycofala z wydruku. Nie zauważyłem jak i kiedy, ale wygląda to tak. Nie miałem czasu zbadać przyczyn.
P.S. drukowałem z karty SD, bo z Prusa connect nie chciało załadować plik na Misio.

UPD.
Patrząc na historie wydruku wydaję mi się, że coś mogło się wydarzyć z hotendem (dysza się zatkała?), bo wydruk trwał tyle, ile musiał potrwać, ale faktycznie wydrukowano coś ok 80%.

Prusa Connect na Misio nie wgrywa pliki do wydruku. Piszę że

I tak za każdym razem

Wczoraj pogrzebałem przy Misiu i problem powinien być już naprawiony, ale nie miałem jak sprawdzić, bo trwał wydruk z karty SD. Pytanie, czy problem dalej występuje?

//Edited: sprawdziłem, misio działa.

1 polubienie

Zostawiam dla referencji na przyszłość: test kalibracji higrometrów (wilgotnościomierzy).

Jeśli włożyć do szczelnego pojemnika mniejszy pojemnik z nasyconym roztworem soli nieorganicznej w wodzie, wilgotność względna powietrza ustala się na dość dokładnie określonym poziomie. Można tego efektu użyć do sprawdzenia jakie przesunięcie ma odczyt danego higrometru względem rzeczywistej wartości.

Do eksperymentu potrzeba:

• szczelny pojemnik dość duży, żeby pomieścić miseczkę z roztworem i sprawdzane higrometry
  • niewielka miseczka na roztwór
  • chlorek sodu (sól kuchenna), 40g na 100ml wody
    • rozpuszczalność chlorku sodu to 36g na 100ml wody w 25°C (za Wikipedią), czyli zostanie akurat odrobina na dnie jako dowód nasycenia

Sól należy rozpuścić w wodzie nalanej do miseczki, wstawić do pojemnika, włożyć obok higrometry i zamknąć szczelnie pojemnik. Po kilku godzinach (po dobie?) wilgotność względna powietrza w pojemniku powinna wynosić ok. 75% (między 74.9% a 75.7% w zależności od temperatury).

wideo objaśniające test kalibracji: https://www.youtube.com/watch?v=ae8jxXXGWU0
tabele wilgotności roztworów różnych soli: Saturated Salt Solutions - Controlling Air Humidity

5 polubień

Zamontowałem dyszę 0,8 mm na Waleniu

Zmiany na Foczce:

1. Założona dysza 0.4mm
  2. Założony nowy stół teksturowany, więc
  3. Można już na niej drukować z PETG.

Foczka nie chce załadować filamentu

Status Foczki:

1. Ekstruder ma problem.z ekstrudowaniem - wymaga miłości, proste rozebranie i regulacja nie dały rezultatów.
  2. Gniazdo USB się rozsypało, wziąłem płytę główną do domu, będę wymieniał.