Dystanse które mieliśmy w Krakowie i które powinny były dotrzeć z laserem do Wrocławia były pod przynajmniej 2 spośród dostępnych w sprzedaży grubości sklejek suchotrwałych pod wycinarki laserowe - 3mm i 6mm. 3mm było założone praktycznie cały czas, a zmieniało się przy cięciu 6mm incydentalnie, w razie potrzeby.
No ale właśnie w praktyce chcesz mieć swobodę wyboru materiału, a nie być zmuszonym na sztywno do 3mm. Klocek kalibracyjny pomoże Ci się dopasować nawet jak będziesz myślał że masz materiał 3mm, a w praktyce 3.5mm. Jeśli już chcemy zrobić very fancy silnikowy stół i metalowy klocek zamykający obwód elektryczny (tak jak to się robi w dużych frezarkach kalibrując odległość do wierzchołka frezu), to będzie to sporo dokładniejsze od tych sztywnych tulejek, bo pewnie na poziomie jakiś dziesiętnych-setnych części mm.
No i w dodatku formatki 4mm są dużo bardziej popularne (aczkolwiek, jak to przy laserze, trzeba zwracać uwagę na jakość wykonania).
Równolegle pomysł z tym regulowanym bedem trafił na tapet (nie moja sprawka!) w Krakowie. Skutecznie mi tam wybito z głowy wszelkie wątpliwości, zaprezentowano również śliczny przymiar który w innych wycinarkach z regulowanym bedem się stosuje, co mi kliknęło we łbie odpowiednie wyobrażenie o procesie używania lasera. Jestem na tak.
Odpisuję, że przywoziłem już oryginalną wysokość stołu pod 3 km, jakby ktoś chciał znowu 16mm, to nakrętki robiące za dystanse są w wieku na lewo od lasera, wystarczy zamienić je z tulejkami
Wężyk silikonowy do lasera do nadmuchu 3/5mm : https://allegro.pl/oferta/wezyk-silikonowy-fi-3-5mm-dlugosc-1mb-7295971679 - wystarczy ze 2m,
Weźmy 4mm średnicy wewnętrznej: https://allegro.pl/oferta/wezyk-silikonowy-fi-4-8mm-dlugosc-1mb-jakosc-11944234820?fromVariant=7295971679 - to zrobi ogromną różnicę w przepływie. Wężyk 3mm wygrzebałem ze swoich zapasów i jest bez szału. Proponuję też najpierw upewnić się co do średnic króćców, żeby maksymalnie wykorzystać możliwości pompki - być może uda się zastosować przewód 8/5mm.
8/5 to raczej napewno nie bo szybozłączka w laserze ma średnicę ~5,5mm. Ten wężyk co teraz jest ma ściankę ~0,8 więc jest zdecydowanie bliżej rozmiaru 3/5.
A najlepiej weźmy po 2m tego i tamtego bo i tak kosztują tyle co nic a dopiero w praktyce wyjdzie co sie lepiej sprawdzi
W tym momencie mamy po drodze jeszcze redukcję zrobioną na pałę, przez wetknięcie węższego wężyka w szerszy gdzieś wewnątrz maszyny. Zewnętrzny króciec jest i tak dużo szerszy. Spróbuję ustalić dzisiaj na czym stoimy.
To ja się wstrzymuję z zakupem. Lechu, zamów ten wąż, jak już będziedz dokładnie wiedział, jaki to jest.
Dzięki Canisowi już wiem - pomysł Krakusów był zbieżny z moim, tylko nie mogłem namierzyć tego wężyka w sklepach. Biorę to na siebie.
Note to self:
wężyk: https://allegro.pl/oferta/waz-spiralny-przewod-pneumatyczny-6x4-mm-l-1-5-m-13235517331
złączka: https://allegro.pl/oferta/zlaczka-prosta-wtykowa-przelotka-fi-6-6603980425
Wężyk na zewnątrz lasera to 8mm/6mm. I taką złączkę na zewnątrz dokupię.
Zaś istniejący otwór w obudowie - 12,7mm. Czyli 1/2" będzie ideolo, bez przerabiania czegokolwiek.
Króciec na obudowę maszyny ogarnę, muszę najpierw zmierzyć wężyk wychodzący z kompresora.
A z innej beczki: @chomdx, czy udało Ci się odgrzebać oprawki na LED, które chciałem wprawić w panel lasera, żeby pokazywał stan uzbrojenia i zabezpieczeń?
Czyli jak rozumiem ten spiralny wężyk będzie w środku i pomysł puszczenia go razem z przewodami w prowadnicy łańcuchowej jest już nieaktualny ?
Tak, zamierzam puścić przewody po tym wężyku. Jako że jest sprężysty, to z definicji nie będzie właził we wiązkę.
Jest jeszcze do zrobienia kilka rzeczy:
-
Podłożyć jakąś dyktę pod laser, żeby nie palił sklejki na wózku. Ta sklejka jest przepiękna i byłoby jej bardzo szkoda
-
Skrócić rurę wylotową idącą od lasera do wentylatora - przy obecnej konfiguracji ze stolikiem na kółkach absolutnie nie ma potrzeby, żeby była taka długa. Skracając usunąć ten fragment, który jest dziurawy.
-
Zrobić lepszy adapter do wylotu w ścianie, oparty na solidnym mocowaniu, a nie taśmie klejącej - i przesunąć go w lewo, żeby cały laser można było też przesunąć w lewo i był lepszy dostęp do drukarek 3D.
-
Dać dłuższy wąż do pompy od air assist, żeby mogła leżeć na dolnej półce, razem z resztą osprzętu - wtedy górna będzie tylko na szufladę na laptopa.
-
Przejrzeć pudło z częściami do lasera - @lechu, to zadanie dla Ciebie - zostawić to, co jeszcze się przyda, resztę wywalić albo zagospodarować gdzie indziej. Nie trzymajmy śmieci, pls. :)
ad 4: tę pompę trzeba przykręcić do czegoś, inaczej będzie myszkować podczas pracy aż zwali się z hukiem na podłogę. Myślałem wstępnie o blacie górnym (od spodu) ale półka na laptopa z tym koliduje - czy możemy dorzucić drugi blat tam gdzie obecnie stoją obecne pompy i zamocować je do niego? Albo - po prostu przykręcić do tej blachy?
Żeby nie robić demolki nowego stołu - proponuję na tej dolnej półce dać jakąś płytę ze sklejki, i na niej wtedy wszystko można przykręcać.
Tak zróbmy. Czy ostatnio aby nie został wygrzebany adekwatny kawałek sklejki do tego? ;-]
Taki dość przydatno-ciekawy tool do parametrycznego generowania niezliczonych form pudełek/pojemników do wycięcia ze sklejki laserem:
https://boxes.hackerspace-bamberg.de/
Można używać online ze strony powyżej albo zainstalować jako zestaw pluginów do inkscape:
Przyszło mi do głowy, jak poprawnie rozwiązać kwestię tego otworu wentylacyjnego na dnie lasera. Trzeba wyciąć kwadratowy kawałek metalowej płytki (powiedzmy, 0,7mm grubości) o boku większym niż średnica otworu - i przymocować go nad otworem, na wysokości - powiedzmy - 10-15mm na tulejkach dystansowych - mamy pełno takich o gwincie M3 na elektronice.
Chętni? Samo wycięcie takiej płytki i nawiercenie otworów sporo mi pomoże, ja mogę ogarnąć montaż. Albo chociaż samo wskazanie materiału.
Mogę to w środę zrobić.