Laser K40

Zrobione. Rozstaw otworów to ~64 mm.

3 Likes

Bueno :smiley:
Przy kolejnej okazji wywiercę otwory montażowe - nie będę przykęcał tej osłonki, bo ona powinna być wyjmowalna, chociażby na wypadek potrzeby wyjęcia stołu z maszyny.

No i zamontowane:

Samą osłonę tylko wkłada się na miejsce - nie przykręcałem jej, bo nie ma sensu - można łatwo wyjąć ją na potrzeby demontażu stołu.

Co do mocy lasera - KATEGORYCZNIE NIE PRZEKRACZAJCIE 22mA prądu!
Przy kolejnej okazji spróbuję ograniczyć to na twardo wpinając rezystor w obwód potencjometra tak, by 100% mocy nastawiało taki prąd. Obecnie nastawa na 22mA to okolice 70%. Nakleiłem też ostrzeżenie na panelu przednim. Na żółto.

1 Like

Laser wydaje się potrzebować kalibracji toru optycznego

Laser już działa jak cud dzięki @lechu

2 Likes

Laser tak rozumiem działa, ale nie ma instrukcji. Chciałbym użyć go w tym tygodniu, ale nie wiem podstaw. Kto podziełi się informacją?

Przymierzam się do spisania jakiejś dokumentacji, ale zawsze się znajdzie coś silniejszego.
Mogę pokazać kiedy będziesz w spejsie.

1 Like

Powymieniałem wczoraj przewody pneumatyczne, próbując zamontować zbiornik służący wytłumieniu pulsacji na wyjściu air assist. Ta część spaliła na panewce, przez zbyt duże opory na złączkach M5.
Wąż silikonowy okazał się zbyt wiotki - załamywał się , ale wąż PU, co do którego myślałem, że będzie za sztywny, okazał się dawać radę za prowadnicą osi Y - więc na razie jest wpięty na krótko.