[Projekt] Frezarka CNC

Dodano #

Dodano cnc

Zainstalowany nowy STOP w miejsce uszkodzonego:

2 polubienia

Naprawiony jest czujnik długości narzędzia.
I przetestowałem uszczelkę do drzwi.
Na razie na jednych drzwiach bo na wszystkie trzeba wydrukować w sumie ~15m profilu, który sklejam z paskiem gumy na taśmę dwustronną:

Dodano warsztat

Odciąg pyłów/trocin prawie gotowy:

Prawie - bo brakuje mocnej, ale łatwej w montażu/demontażu obejmy mocującej zewnętrzną część węża. Trytka z tworzywa wielorazowego użytku nie trzyma wystarczająco - waż jest jednak dość ciężki.
Najlepsza by była metalowa opaska ślimakowa z motylkiem - coś takiego :

tyle, że nie znalazłem nigdzie w internecie takich motylkowych na średnicę większą niż ~50mm. A tu potrzebna jest na 100mm. Chyba że jakieś inne rozwiązanie komuś przychodzi do głowy.

2 polubienia

A gdyby tak przełożyć motylka z mniejszej do większej?

Panie… tak. prosto to każdy by chciał :slight_smile: . Ale ten motylek na opasce o średnicy ~100mm będzie haczyć o opaskę. Chyba, żeby miał jakąś przedłużkę. Na razie kupiłem takie bez motylków - oprócz szczeliny na wkrętak mają łeb sześciokątny więc może się wykombinuje jak je przedłużyć .

Może coś takiego załatwi sprawę?
https://www.printables.com/pl/model/22483-hose-clamp-for-dust-collection-hoses
https://www.printables.com/pl/model/451347-hose-clamp-100mm-m6-bolt

Mam te szybkozłączki i dają radę na 100mm

2 polubienia

Sprawiłem sobie parę takich opasek ślimakowych z motylkiem i jedną rozebrałem.

Tak jak się spodziewałem, ten motylek jest na wcisk, nawet nie wklejony. To powinno się dać wydrukować w 3d dla opaski dowolnej długości z budowlanego.

Już kupiłem z tego linku , który podał @wtyczek .

BTW niepotrzebnie kombinowałem z opaską, która miała miała mocno trzymać wąż zewnętrzny i być jednocześnie łatwo demontowalna - najprostsze okazało się przymocowanie węża w ogóle bez żadnej opaski tylko z zawleczką wkładaną w otwór w wężu i przepuście.

obraz

2 polubienia

Ciekawostka: prosty, ale ciekawy materiał na temat używania dobrej jakości kołnierzy na narzędzie, i dlaczego nawet niewielkie bicie będzie mordować frezy.

1 polubienie

Mam pytanie odnośnie podłączenia spężonego poietrza do CNC. Kompresor już uruchomiony, teraz planuję kolejne kroki do rozwoju sieci podłączeń.

1. Czy potrzebujemy mobilności w podłączeniu CNC do spężonego powietrza? Czy to może być raczej statyczne miejsce z zasięgiem ± 2m?
  2. Jaki rozmiar węża, typ złącza?

No i drugie - to kto może zrobić podstawowe BHP i czy wystarczy zapoznać się z dokumentacją dla uruchomienia frezarki? Mam ogólne wykształenie w temacie obróbki materiałow przez różne zasoby, ale nie używałem tego od lat.

Frezarka jest mobilna więc nie powinno być żadnego problemu w podłaczeniu sprężonego powietrza.
Rozmiar podłaczenia zależy od tego czym chcemy zrobić chłodzenie.
W tej chwili nie mamy nic do tego celu.
Znane mi rozwiązania są dwa:

1. Chłodzenie na mokro - mgłą wodno-olejową ew innym środkiem (ipa, denaturat), przy pomocy tego typu wynalazków: https://allegro.pl/oferta/przewod-wezyk-cnc-mgla-olejowa-przewod-segmentowy-chlodzenie-z-zaworem-12320682082 sprężone powietrze jest tam podłaczane przez wężyk o średnicy 8mm
  2. Chłodzenie na sucho - rurka wirowa - coś takiego: WL-06 Lodówka z rurką wirową WL-08 - AliExpress 13 średnica podłczenia chyba tez 8mm.

Co do dokumentacji samej frezarki - masz link w pierwszym poście. Software (cncgraf)jest zainstalowany na laptopie “DrillBox” (jest na półce przy drukarkach) przy czym on jest w maszynie wirtualnej na winXP więc wystarcxy przegrać całą VM na inna maszynę żeby mieć gotowe do pracy. Do ręcznego posuwu jest albo gamepad na USB (jest przy frezarce) albo (mniej wyygodnie) myszą z programu.
Do przeszkolenia praktycznego jak wszystko podłączyć i ogarnąć program to albo ja albo @kosma.
Co do przygotowania pliku - program sterujący potrzebuje g-code z preprocesora mach3 - ja mogę pomóc jak taki wyprodukować z FreeCad albo z Blendera. @kosma robił z Fusion.
Jeszcze były podejścia do frezowania PCB - program FlatCAM umie zrobić odpwiedni plik z gerberów.

1 polubienie