A tak generalnie jak używam Fusion 360 i planuję użyć jego CAM post processora, wiem że ma Mach 3. Jakie polecenia/ostrzeżenia mogą być?
To dla Fusion jest postprocesor do cncgraf do pobrania ze strony Postprocesor i znaczenie G-Code w obróbce CNC
Przestał mi się ten DTR ściągać, wrzucam jeszcze raz
ploter_mfg_DTR.pdf (3,7 Mo)
Gdyby komuś się przydało, to mam screen z książki ze “speed graph”. Przyda się do wyboru odpowiednich obrotów narzędzi różnej średnicy: frezowanie, toczenie, wiercenie.
Mill_Dill_Cut_speed.pdf (3.4 MB)
Przeprowadziłem niektóre testy cięcia części ze stali na frezarce CNC.
Byłem w stanie wyciąć część do naszej tokarki, więc mogę stwierdzić, że frezarka może również robić części ze stali (jeśli zostaną spełnione pewne środki ostrożności).
- Odpowiednie obroty na minutę (RPM). (testy zostały przeprowadzone z 5mm frezem końcowym z węglika:
FREZ WĘGLIKOWY VHM FI 5x15x50 Z4 55HRC HRC55)
Zauważyłem, że kontroler frezarki ignorował ustawienie RPM z pliku gCode z jakiegoś powodu (i wrzeciono przechodzi na MAX RPM, co jest zbyt dużo dla stali) i nie byłem w stanie ustawić RPM z pliku. Dostosowałem RPM ręcznie do 10000 obrotów na minutę.
2. Prędkości i posuwy
Skrawanie profilowe: 10000 RPM, 5mm frez węglika, posuw 15-20 mm/sek (900 - 1200 mm/minutę), głębokość cięcia 0,25 mm, głębokość posuwu w dół - 2 mm Frezowanie powierzchniowe (facing): 10000 RPM, 5mm frez końcowy z węglika, posuw 15-20 mm/sek (900 - 1200 mm/minutę), głębokość cięcia 0,25 mm, szerokość kroku - 2 mm
3. Chłodzenie - bez dedykowanego chłodziwa, po prostu spryskiwałem IPA na frez od czasu do czasu. Nie było widocznych uszkodzeń frezu końcowego na końcu testów.
Problemy:
Operacja skrawania klina spowodowała niewielkie przesunięcie imadła frezarskiego na powierzchni stołu, co doprowadziło do błędnych wymiarów części. Powodem było to, że za lekko dokręciłem śruby zaciskowe imadła. Z drugiej strony unikałem zbyt mocnego dokręcania, ponieważ używamy standardowych śrub sześciokątnych i obawiałem się, że ostre krawędzie łbów śrub mogłyby uszkodzić rowki T stołu frezarki. Dlatego sugeruję zakup niektórych dedykowanych nakrętek do rowków T, aby ułatwić mocowanie z zestawem mocującym, który Miłosz przyniósł razem z frezarką CNC.
@zhohoff zasugerował takie nakrętki (trudno jest znaleźć nakrętki o szerokości rowka 8 mm i gwincie M8):
@miklo może też masz jakieś sugestie dotyczące odpowiednich nakrętek teowych?
Podobne nakrętki jak z linku leża w szufladzie (@franek przyniósł) ale są za szerokie bo dolna część nakrętki ma szer, 17mm a u nas w stole jest 14mm.
Ta z linku górną część ma 8mm czyli by weszła , ale dolna też jest na 17mm.
Ja nigdzie w necie nie znalazłem pasujących do tego rowka na śruby M8. Można by poszukać na śruby M6 ew kupić te z linku i zfrezować spód na 14mm.
Teraz mi przyszło do głowy: ciekawe, czy producent frezarki ma jakieś pasujące elementy…
No w sumie napiszę do nich…
Jeszcze prośba (tu konkretnie do ostatniego użytkownika ) żeby po robocie wyczyścić z wiórów - zwłaszcza matalowych - również rowki stolika, z tyłu za frezarkę i szufladę na wióry pod frezarką.
Ok, całkiem zapomniałem o tej szufladzie
Wydaje mi się że w EBMiA mają pasujące nakrętki M6 i nakrętki bez otworu(?):
https://www.ebmia.pl/6588-nakretki-teowe-din-508-nakretki-teowe?q=a--0.3%26%2347%3B--0.5-8
M8 do rowka 8mm będzie raczej ciężko dostać, ale można zrobić gwinty w tych nakrętkach bez otworu albo rozwiercić i przegwintować nakrętki M6 na M8 - to chyba prostsza opcja niż frezowanie.
Jest jakieś zapotrzebowanie co do konkretnych frezów?
Jakoś za niedługo mam zamiar zamówić nowe frezy do zastąpienia tych, które połamałem podczas nauki i mógłbym od razu dorzuć.
Tzn najprostsza opcja to kupić z tego linku nakrętki teowe z gwintem M6 , na szerokość rowka 8mm szerokośc spodu 13mm. I używać mocowania śrubami M6. Bo nie ma opcji żeby nagwintować M8 materiał o szerokości 8mm. To będzie mieć taką sama wytrzymałość jak zwykłe nakrętki M8 ( które mają szer ~12.8mm) których teraz i się idealnie mieszczą w ten rowek. W sumie jedyna wg mnie wada zwykłej nakrętki M8 (lub łba śruby) w stosunku do ew. t-owej jest taka że się trochę blokuje w rowku przy przesuwaniu jak się obróci.