Na fali zapełniania forum treścią merytoryczną a także wewnętrznej potrzeby pociągnięcia tematu do jakiegoś maintainable stanu połączonej z nijakimi umiejętnościami z zakresu elektroniki i dłubactwa, zakładam wątek poświęcony temu pięknemu wyświetlaczu znad drzwi
Na razie wykonane zostały następujące prace
jeśli o czymś zapomniałem, proszę dać mi znać
-
@Krzychu i @lechu walecznie pozbyli się artefaktów wyświetlacza, którymi była krecha i parę martwych pikseli. (poglądowy @tomeczek patrzący na wyświetlacz nie jest częścią zestawu, znajduje się na zdjęciu bo takie znalazłem z tych, które zostały zrobione świeżo po zakupie, a wyświetlacz wówczas miał jeszcze krechę)
Zostało parę pikseli z rodzaju tych bardziej zdolnych ale leniwych niż martwych, ale do ich stymulacji wystarczy siła perswazji lub odpowiednie wsady masujące pikselami w te i nazad. W trakcie walki został zamówiony jakiś mikroklocek który później okazał się nie być wymagany do procesu naprawy, ale jak mniemam gdzieś w razie czego jest. -
@franek nadłubał eleganckie uchwyty i zamontował wyświetlacz nad drzwiami do warsztatu
-
W trakcie pisania jest coś, co z tym wyświetlaczem koniec końców w zorganizowany bardziej lub mniej sposób gada. Póki co jest garścią akapitów w jupyterze uruchamianych od czapy, ale wkrótce coś mądrego z tym zrobię.
Największa jego część to logika generowania wyświetlanych bitmap, ale jest tam też trochę mvp oparcia tego o mqtt w kwestii przerwań (przerywamy loop przez wstawki typu odjazdy tramwajów i hasło do wifi, żeby wyświetlić rzułtą twarz)
Dominik z HSKRK wyprodukował takie dwa repa:
-
GitHub - domints/ESPPixelBydgoszcz: Driver to speak to Pixel Bydgoszcz display (flip dot maybe?) - gdyby oprzeć się na tym wsady lub logikę generującą wsady ładujemy na płytkę która gada z wyświetlaczem, ale trzebaby do tego dopisać wówczas jakąś komunikację/api do tej płytki
-
GitHub - domints/PythonPixelBydgoszcz: Repo containing all the stuff that I figured out on how to drive Pixel Bydgoszcz displays - gdyby oprzeć się na tym, że gadamy prosto do wyswietlacza po RS485 - czy to po jakimś USB-RS485 czy przez serial wypchnięty do sieci
Ja klepię pod opcję drugą i do szczęścia brakuje mi:
Montażu jakiejś płytki ESP32podobnej wewnątrz lub na zewnątrz z wsadem (najwyraźniej tasmotą lub esphomem) w taki sposób, żeby pisać do wyświetlacza można było zapinając się do socketu, tak jak się to robi z wyprowadzonymi w sieć serialami
Doprowadzenia do wyświetlacza prądu w sposób bardziej zorganizowany niż wisząca na wtyczce listwa
Więcej grzechów nie pamiętam.