W linku na dole posta różne dokumenty, które udało mi się zdobyć do tego radia. Instrukcja tutaj: Nextcloud.
Pamiętaj, że aby nadawać musisz posiadać świadectwo radiooperatora i pozwolenie radiowe. Nadawanie ze znaku klubowego SP6HACK jest dozwolone tylko pod nadzorem osoby posiadającej ważne pozwolenie i należącej do klubu SP6HACK.
Pamiętaj, aby na wszelki wypadek uziemić na chwilę kabel antenowy do uziemienia przed podłączeniem go to radiostacji, aby odprowadzić jakikolwiek ładunek, który mógł się zebrać na antenie.
Radio to nie posiada skrzynki antenowej, więc przed użyciem z jakąkolwiek anteną na wszelki wypadek sprawdź, czy na paśmie, na którym chcesz nadawać SWR jest odpowiednio niski.
Na chwilę obecną dostałem informację, że radio to strasznie “pływa” po częstotliwości. Udało mi się zrobić QSO z SQ9ALW na 7 MHz, i wg. jego raportu moja transmisja potrafiła odpłynąć nawet o 0.3kHz. Trzeba będzie się temu przyjrzeć. Z taką niestabilnością nie spodziewałbym się sukcesu chociażby na emisjach cyfrowych.
A przy odbiorze też pływała częstotliwość ?
I pytanie czy to płynie w jedną stronę - bez tcxo w trakcie nadawania może przepłynąć sporo do góry z powodu wzrostu temperatury:
Trzeba by pewnie skołować tcxo na 5.4Mhz - niestety nigdzie takiego nie widzę do kupienia. Ani tego oryginalnego modułu do ft747 ani żadnego innego w smd.
Ten problem opisany wyżej dotyczył tylko usb/cw a Ty zdaje się miałeś pływanie na 7Mhz czyli lsb. Czyli trzeba by to sprawdzić na wszystkich modach najpierw.
Na razie go sprawdzam z generatorem po stronie odbiorczej i jest idealnie stabilne na wszystkich pasmach i modulacjach. Od momentu włączenia nic nie płynie.
Nawet udało się odebrać sstv przez głośnik :
Jutro (znaczy dzisiaj ) wezmę swoje radio do sprawdzenia jak to wygląda przy nadawaniu.
Dosztukowałem jakieś ~15m koncentryka tak żeby można wchodzić z kablem przez okno w kąciku elektronicznym. Może nawet sam ten kawałek by wystarczył od anteny do okna.
Trzeba by wydrukować na gałkę strojenia jakąś nakładkę z dziurą na palec. Bez tego przestrajanie to katorga - trzeba drugą ręką co chwilę przełączać krok strojenia.
Jakoś bliżej wieczora chyba.
Przyniosę wtyczkę do mikrofonu to się poda sygnał m.cz. i na wszystkich pasmach można bez zaśmiecania pasma sprawdzać na sztucznym obciążeniu na drugim radiu na wszysktich modach.
Miałem gdzieś rtl-sdr, może na nim by się wygodniej oglądało z dość szerokim waterfallem. Tylko że dawno nie używałem i nie wiem, w jakim jest stanie… Przynosę przy najbliższej okazji.
W moim IC-705 jest nawet podwójny waterfall (z pośredniej i z m.cz.).
A poza tym do sprawdzenia stabilności radia to wystarczy całkowicie ucho. Przy zdudnieniu nośnej na kilkaset Hz to słychać od razu jak zaczyna płynąć.
Zakładając oczywiście, że odbiornik sam jest stabilny
W środę przyniosę wam do niego zasilacz Graupnera 13.8V/12A, który leży mi nieużywany od dobrych kilku lat. Może będzie na tyle czysty, że nada się do tego radia. Ma złącza bananowo-widełkowe, więc przeróbek nie trzeba. Have fun ;-)
Zastanawiam się, czy 12A wystarczy, ale jest jeden sposób, żeby się przekonać.
I tak podejrzewam, że te nominalne 100W z tego radia będzie wychodzić bardzo rzadko i bardzo krótko, to pewnie radio z kategorii tych, gdzie nie używa się trybów cyfrowych na pełnej mocy, bo się końcówka mocy pali.
Po kilku godzinach męczenia radia nadawaniem na sztucznym obciążeniu nie mogę się tam doszukać zauważalnej niestabilności częstotliwości.
W końcu testowałem to na CW, nadawaniem do momentu kiedy obciążenie zaczynało parzyć w rękę.
Generator Siglent jako źródło sygnału m.cz. jest OK ale trzeba ustawić wysoki poziom sygnału i brać go przez jakiś dzielnik bo jak się ustawi np kilkanaście mV to ten sygnał przestaje być zupełnie sinusem (w każdym razie na oscyloskopie).
I na koniec @lechu sobie przypomniał, że mamy takie tłumiki 40dB//50Ohm/50W, które mogą spokojnie robić za sztuczne obciażenie (po lewej ten mój nominalnie na 15W ciągłego ):
Tyle że mają gniazdo N więc trzeba dokupić przejściówkę.
Leżą przy radiu w samli opisanej “Akcesoria radiowe KF” ( te wtyki i gniazda mikrofonowe tez tam wrzuciłem)
No to co, nic tylko robić QSO i obserwować. Trzeba będzie zrobić interfejs do kompa żeby móc pomęczyć FT8 na tym wynalazku, to pewnie szybko wyjdzie, jeśli coś będzie nie tak.
Przejściówka będzie OK. Może jeszcze warto by mieć Wtyk N → gniazdo bnc oraz wtyk bnc → gniazdo N skoro już mamy tłumik żeby go podłaczać np w jakiś celach pomiarowych. Oraz nie płacić kosztów przesyłki