Dzięki, przekopię to pudło. Co do wyjścia audio, to chodzi o wyjście słuchawkowe z przodu - tak to ma oryginalnie zrobione kabel od DigiRig, który linkowałem powyżej.
No tak, tylko jak ze słuchawek pójdzie audio to
- już w ogóle nie wiadomo co sie dzieje na paśmie bo głośnik się odłącza a radio nie ma żadnego wodospadu itp.
- to nie będzie plug-and-play bo trzeba kręcić gałką AF-gain za każdym razem
Racja. W takim razie weźmiemy z tyłu, tam jest zwykłe RCA, mam nadzieję, że poziom sygnału będzie wystarczający.
W tym pudełku są GX16 i gniazda i wtyki bo koncepcja wstępna była taka, żeby jakoś podłączać rzeczy przelotowo względem mikrofonu. Przynajmniej niektóre emisje cyfrowe (np sstv) się praktykuje hybrydowo, tak żeby w każdej chwili mozna było zagadać do korespondenta. Więc myślałem o jakimś pudełku które by ew robiło za przełacznik wejścia z mikrofonu albo cyfry.
Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że ja nie chcę robić interfejsu digi do tego radia - jest za stare, żeby pchać nim FT8. Interfejs CAT do odczytywania stanu VFO bym jednak zrobił.
Nie ma “za starego” radia na FT8. jedyne co by go mogło eliminować to mała stabiliność częśtotliwości ale akurat w tym radiu jest bardzo dobra bo robiłem długi test nadawania nośnej i mierzylem na drugim czy pływa. Plus to samo na odbiorze z generatora
Zrobiłem dziś podejście do CAT - poległem, wrócę do tematu, jak zrobię sobie lepszy setup pomiarowy. Zmontowałem w ten sposób, nie działa - interfejs CAT jest zrobiony w tym radiu wyjątkowo parszywie.
T - bare - RIG_RXD - CAT pin 3 (Serial IN)
R - white - RIG_TXD - CAT pin 2 (Serial OUT) via 1k resistor
R - red - 3V3 - N/C
S - yellow - GND - CAT pin 1
Mówisz o tej czarnej kostce z USB-C co koło radia leży ? To w czym był problem - poziomy rs-a nie takie jak trzeba ?
Nie wiem. Byłem zbyt zmęczony i był za duży tłok w HSie. Muszę tam zapiąć oscyloskop i zbadać temat dokładniej.
Kable CAT i DIGI zrobione i działające, na dowód:
Źródła problemów były dwa:
- W kablu CAT trzeba było podłączyć rezystor 2k między pinami 1 i 2 we wtyczce - zgodnie z moimi podejrzeniami.
- Wsparcie dla tego radia w
flrig
jest jakieś omkłe - nie działa. Podłączyłem się przez WJST-X, i działa - nadal dość kiepsko, ale działa.
Ustawienia dla potomnych:
- PTT na RTS (lub ewentualnie przez CAT też powinno działać).
- Głośność na odbiorze audio 50%.
- Głośność na nadawaniu audio 1%. (!)
- Pokrętło “MIC” ustawione bardzo nisko, na około 20W. (to jest pokrętło ustalające moc w trybie SSB, pokrętło DRIVE nic w nim nie robi).
Generalnie nie jestem wielkim fanem robienia FT8 na tym radiu - trochę mi go szkoda, plus trzeba być ogarniętym radiooperatorem, żeby zrozumieć wszystkie pułapki i nie katować radia zbyt dużą mocą albo SWR.