Jak to nie problem to będę wdzięczny. I tak przede wszystkim ze swojego będę korzystał (jak się zepsuje to nie szkoda ), ale gdyby dalej wariowało to chętnie porównam.
Cholera, że też od razu nie skminiłem, ale może nie zauważyłem. Whatever. Kadamski ma w HSie swoje nanovna, mozna było jego użyć, ono jeszcze (chyba) nie dorobiło się spicy pillow. Używałem z miesiąc temu i było OK.
Antena wisi i można korzystać. Na razie feeder przechodzi przez lekko uchylone okno, więc nie zostawiam go na stałe, ale jak ktoś chciałby skorzystać to proszę się częstować - zostawię go u mnie na półce. Samą antenę zostawiam i zobaczymy, jak długo powisi.
Nawet prawie jakieś QSO zrobiłem z ft818, ale pan Włoch nie był w stanie zrozumieć mojego znaku - jednak te 6W mocy wymaga cierpliwości
Tło: znaczące, ale będzie trzeba spróbować ponownie jak słoneczko się uspokoi.
Antena pracuje na 7 MHz i 14 MHz ładnie, na 28 MHz może ze skrzynką dałoby radę
Mam możliwość wypożyczenia z SP6PWS starego (bardzo) i bare-bones (bardzo) radia KFowego. Chcemy? A jeśli tak, to czy znajdzie się gdzieś miejsce na nie? Zasilacz podejrzewam że będzie można jakiś wymajstrować.
Oczywiście nie mówię o wypożyczeniu na kilka godzin tylko na “aż komuś będzie potrzebne, a przez wiele lat nie było”.
Zapodaj konkretny model radia to będziemy mysleć. Jak bardzo stare - takie jak Ty czy ja :-) ?
No mniej więcej tak stare - mówimy o Yaesu FT-747.
Zasilanie + wymiary wg instrukcji:
- Zasilanie: 13.5V ± 10%
- Maksymalny pobór prądu: 19A
- Wymiary:: 238x93x238mm
- Waga: ok. 3.3kg
No to w HSie jest jeden gotowy, przerobiony taki zasilacz: DPS 600PB Build Procedure For RC Power Supply - bodaj od razu z XT60 na końcu. Można testować i śmiało korzystać, a jeżeli jego chłodzenie okaże się za głośne, to skołuję jakiegoś HP common slota, wersje 460W są najcichsze w bezczynności wg mojej wiedzy.- o taki: https://allegro.pl/oferta/zasilacz-hp-dps-460eb-12v-38-3a-460w-12883211528
Dwa takie pędzą w tej chwili w tandemie Endera.
To dwa linki , które się mogą przydać - tzn drugi lepiej żeby się nie przydał:
user manual: https://www.rigpix.com/yaesu/ft747gx_manual.pdf
service manual: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/%23ham_radio/Yeasu/FT747.pdf
Computer Aided, mówi to Panu coś, panie Ferdku?
Źródło: http://www.radiomanual.info/schemi/YAESU_HF/FT-747GX_broch.pdf , jest tam też trochę innych materiałów, w tym czytelniejszy (chyba) skan serwisówki i paczuszka z opisem różnych napraw i modyfikacji.
SWR 1:3 na 28.6Mhz (wyżej jest mniejszy) to wg instrukcji do FT-747 pozwala jeszcze na pracę bez skrzynki z mocą ograniczoną do 75%.
Myślę, że i tak docelowo wraz z powstaniem masztu na dachu będziemy chcieli zamienić endfeda na coś innego - zmajstrowanie anteny biorę na siebie, ewentualnie można pomyśleć co konkretnie chcemy mieć na górze.
Jak będzie w HS radio 30+ y.o. to ja wyciągam swój hardware/software do emisji cyfrowych z roku 1994 i spróbuję zreanimować to w zestawie z tym radiem.
chętnie pomogę jak tylko będę mógł.
W sumie ciekawe, czy dałoby się to odpalić pod jakimś emulatorem na trochę bardziej nowoczesnej (czytaj: mniej szkoda by było jakby się z nią coś stało) maszynie
To zdjęcie wyżej jest “nieco” oszukane bo na monitorze jest właśnie ekran z emulatora - dysk hd w amidze chyba mi padł bo się nie uruchamia - będę musiał zainstalować wszystko od nowa. Dobrze, że w necie są biblioteki obrazów dyskietek ze starym softem do ham-radio.
W 1994’ miałem to połączone z IC-735 ( RigPix Database - Icom - IC-735 ) a wcześniej z takim naprawdę zabytkiem Heathkit SB-104 (RigPix Database - Heathkit - SB-104) - to było moje pierwsze nie-DIY radio.
Jak to już tak na poważnie to chyba jakiś logbook by trzeba założyć dla SP6HACK…
Jeśli temat się przyjmie to chętnie postawię jeden z poniższych na potrzeby utrzymywania logu stacji SP6HACK i stacji pokrewnych:
- GitHub - wavelog/wavelog: Webbased Amateur Radio Logging Software - Log your contacts from everywhere!
- GitHub - magicbug/Cloudlog: Web based amateur radio logging application built using PHP & MySQL supports general station logging tasks from HF to Microwave with supporting applications to support CAT control.
Jedno w sumie jest forkiem drugiego, nie wiem które lepsze. Używam prywatnie i jest dość przyjemne w obsłudze.
Udało ci się osiągnąć w którymś z nich coś takiego, że do jednego logu/lokacji może pisać kilku użytkowników? czy robimy user hswro pass hswro i pora na CSa?
Postawiłem to sobie i się jaram, ale jak patrzę na to pod kątem stacji klubowej, to niektórych rzeczy jeszcze nie rozgryzłem.
Chyba raczej to drugie, ale może jest jakiś cwańszy sposób