Popracowałem dziś trochę na NanoVNA-Saver + AntScope 2 i mam prosty wniosek: jest to sto razy lepsze, niż klikanie na tym małym ekraniku. To jest szok, o ile więcej informacji można łatwo wyciągnąć z tego samego urządzenia. Polecam, Kosma Moczek.
Jakiego RigExperta to udaje? Bo AA-30 ma bardzo prosty interfejs szeregowy, więc w razie czego można próbować jakiś haxautomatyzacji.
Kiedyś coś takiego popełniłem jak mnie zdenerwował oficjalny klient bo mi nie chciał na linuchu działać: ~michalr/rigxprt-client - Client for RigExpert AA-30 and possibly others - sourcehut git
Nie udaje - eksportujesz pomiar z NanoVNA-Saver i importujesz do AntScope.
A dobra - miałem nadzieję, że soft na nanovna potrafi wystawić po USB seriala kompatybilnego z RigExpertem.
Postawiłem Wavelog pod adresem https://weblog.hswro.org/ - chętnych na założenie konta proszę o zgłaszanie się. Jeszcze ogarniam założenie konta dla stacji klubowej, bo to nowy feature i nie do końca rozumiem, jak to się robi - @miklo, podpowiesz?
A poproszę, co mi szkodzi. Jak rozumiem na spięcie z authentikiem nie ma co liczyć?
Nie ma co liczyć, ten soft jest dość mocno rozwojowy ![]()
Podłączyłem do ununa dwumetrową przeciwwagę, zgodnie z wzorem “lambda przez dwadzieścia”. Zobaczymy, jak to wpłynie na pracę anteny.
Mam cichy, chytry plan powieszenia pełnowymiarowego endfeda na 80m w tym miejscu:
Na hali południowej są w tamtym miejscu haki po przyłączu prądu, więc jest bardzo dobre miejsce do zawieszenia się. Muszę jeszcze tylko zbadać temat przeciwwag - na dachu jest bardzo wysokiej jakości instacja odgromowa, która dostarcza porządnego GND, muszę zbadać, jak to się ma do anteny typo EFHW i jej specyficznych wymagań dotyczących przeciwwag.
Może dałoby się tam jaki maszt, nawet niewielki, postawić? Żeby choć trochę te antenę wynieść w górę powyżej budynków.
Chciałbym wrócić do tematu. Do ogarnięcia są:
- Wydrukowanie 2 sztuk izolatorów do zawieszenia promiennika (mam model)
- Zdobycie przyczłapów do podłączenia masy z odgromnika
- Powieszenie promiennika z tymczasowo zamocowanym UC1
- Pomiary i przycinanie
A następnie:
- Zrobienie baluna zgodnie z wynikami pomiarów
- Zdobycie feedera EKH155
- Pociągnięcie feedera do stanowiska radiowego (ok. 20-25m)
Nowy Endfed powieszony. Konfiguracja:
- Promiennik z PKL, ok. 40 metrów
- Unun 1:49 na rdzeniu FT240-43
- Przeciwwaga w postaci 4-metrowego feedera między unun a choke
- Choke 1:1 na rdzeniu FT240-31, 16 zwojów RG58
- 20 metrów feedera RG-58 (przyniosłem z domu, w spejsie nie było niczego sensownego)
Antena zestrojona na:
- 80m - rezonans na 3.6 MHz
- 40m - rezonans na 7.25 MHz
- 20m - rezonans na 14.6 MHz
Jak widać, antena jest strojona z priorytetem na pasmo 80m. Wszystkie trzy pasma skrzynka bez problemu dociąga do SWR na bardzo dobrym poziomie, ok. 1.1.
Plik ze strojenia poniżej - zawiera 20 metrów feedera.
EFHW 80m HSWRO.s1p (50.3 KB)
Analiza w Antscope:
Endfed na 80m jest póki co odłączony, bo użyłem jego feedera do podłączenia verticala. Planuję dołożyć więcej feederów w najbliższym czasie.